Налагайки блокада на Катар на 5 юни 2017 г. квартетът, включващ Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет и воден от Саудитска Арабия, временно изолира Доха от останалия свят. Тези четири страни вероятно се надяваха, че са приключили с неудобния си съсед. Обвинението, че той финансира тероризма, беше най-лесната стратегия в настоящия контекст, но скоро се превърна в лъжа, подобна на тази на американската администрация за наличието на химическо оръжие в Ирак през 2003 г. До момента няма нито едно разкрито доказателство, дори и за така наречената идеологическа близост на Катар с Иран, пише френското списание Le Point.

Как се оцелява, когато единствената ти сухоземна граница е със Саудитска Арабия? Как в една геополитическа носна кърпичка се поддържа въздушния трафик, когато ти е отказан достъп до въздушното пространство на съседите? Как се събират смесени семейства, разделени от блокадата? Как се отговаря на тринадесетте изисквания, наложени от Квартета, оспорени от Обединените нации и просто предназначени да премахнат суверенитета в страната? Как се продължава подготовката за Световната купа по футбол през 2022 г.?

Тежка емоционална криза

За една година Доха намери много отговори на тези въпроси, докато съседите й умножиха грешките: водопад от фалшиви новини, за да "потопят" Катар, включително и с хакването на катарската информационна агенция в началото на кризата, разкрития за мрачните маневри на Рияд и Абу Даби във Вашингтон (на Тръмп беше предложена подкрепата на Рияд и Абу Даби по време на президентската кампания, а зет му и негов специален съветник Джаред Кушнър се сближи с Катар заради финансирането на една от неговите сгради), икономиките на Саудитска Арабия и ОАЕ също са засегнати от блокадата, социални и политически промени навсякъде в Саудитска Арабия, които създават нестабилност, смъртоносна война срещу Йемен, която е много скъпа за Рияд.

Първият признак за ефективна криза в дадена страна е липсата на ликвидност в банковата система. По този въпрос Катар трябваше да се възстанови в първите дни след обявяването на блокадата на Саудитска Арабия и емирствата. Докато гражданите на тези две страни до голяма степен последваха разпорежданията на своите лидери и изтеглиха ликвидността си, в глобален план това не се оказа заразно за другите международни клиенти, тъй като финансовата система на Катар не се срина. Кризата не е била икономическа или финансова: за катарците тя остава преди всичко сериозна социална и емоционална криза.

Експулсиране

В началото на блокадата много семейства, някои от членовете на които работеха в Саудитска Арабия, емирствата, Бахрейн или Египет, бяха разделени за една нощ. 75% от катарците имат роднина от семейството в една от страните, отговорни за блокадата. Освен това много ученици се оказаха в изключително деликатна ситуация, експулсирани за една нощ от Саудитска Арабия или емирствата.

Много катарци, които бяха в Мека в началото на кризата, също бяха отстранени от територията. Много пациенти, лекувани в болници в Саудитска Арабия, бяха помолени да напуснат страната, въпреки че са били подложени на неподходящо лечение другаде. И накрая, случая на "ал-Джазира", истинска мания за Рияд. Какво да кажем за изискването на Квартета чисто и просто да затвори тази верига, защото очевидно е твърде плуралистична за собствените му интереси?

Бизнесът се завръща в Доха

Веднага след избухването на кризата Катар се опита да започне диалог и да води преговори със своите бивши съюзници, преди да се изправи срещу непримиримостта на членовете на Квартета. Както бързо се обърна към Съвета на ООН по правата на човека, така бързо се обърна Доха и към армията от адвокати и правни съветници, за да защити своята почтеност и да поиска свобода на придвижване, на транспорт и на събирането на семействата, на правото на образование, на поклонение, в името на наклеветения си суверенитет.

Днес, разхождайки се по улиците на Доха, нищо не подсказва за кризата, която засегна страната за една година. Независимо дали в развиващите се квартали или на строителните обекти в Уест Бей и Корниш, бизнесът се завръща. Новият национален музей на Катар, проектиран от Жан Нувел, ще отвори врати през януари 2019 г .; Сук Уакиф, социален епицентър на града, вече не е празен вечерта; престижните хотели, които приветстват много туристи, дори и по време на Рамадан, продължават да са пълни с международната си клиентела; новото летище "Хамад", което играе повече от всякога ролята си на регионален център и е обект на спорове с Абу Даби и Дубай, работи на пълен капацитет; Катар Еъруейс обяви рекордни поръчки за самолети "Еърбъс" и "Боинг" през декември 2017 г. Подготовката за Световната футболна купа през 2022 г., първата в арабския свят, тече и строежа на седемте стадиона продължава в съответствие с предвидения срок.

По-малко критика за Катар

Друг пример: по отношение на образованието, бойният кон на съпругата на бившия емир Хамад, Шейха Моза, Фондация Катар (посветена на програмите, свързани с младежта) продължава да развива своите проекти по света и благодарение на програмата "Образованието над всичко" праща на училище и ограмотява деца, които никога не биха имали тази възможност в собствената си страна. НПО "Силатех" обеща милион работни места за млади хора в арабския свят за 2020 г. През май 2018 г. тя обяви създаването на 200 000 работни места за млади хора само в Мароко.

Ефектът от ембаргото не се усеща особено, когато посещавате Доха. Нито прилича на страна под обсада, нито на страна, застанала на ръба на пропаст. Това е страна в разцвета на силите си. Въпреки безпрецедентната операция по дестабилизация на Катарското емирство, то се изправи на крака още няколко месеца по-късно и изглежда е спечелило всичко: политическата, медийната и икономическата кампания. Страната често е била лесна мишена на медиите, понякога чрез прекомерна комуникация. Днес по-скоро е рядкост в пресата да се прочете дъжд от субективна критика към Доха.

Регионално отслабване

Въпросът за посткризисния период вече е на дневен ред: разцеплението в Персийския залив няма да може да продължи. Това само отслабва Съвета за сътрудничество в Персийския залив, макар че той може да бъде мощен лост за стабилност и сигурност за региона, дори и да е единственият. Междувременно не само, че Катар се противопостави на блокадата посредством резервите на суверенния си фонд (100 милиарда долара активи) и с подкрепата на съюзниците си Иран и Турция, но най-вече разруши политическата манипулация на Съединените щати от Саудитска Арабия и емирствата, както и лъжите против него.

По този начин последните разкрития на "Ню Йорк Таймс" за инструментализирането на антуража на кандидата Доналд Тръмп от Рияд и Абу Даби - като му предложиха "тласък" за изборите, но и за тъмния бизнес на зет му и негов специален съветник Джаред Кушнър, който, ядосан, защото щеше да му бъде отказан заем от министъра на икономиката на Катар за една от неговите сгради на Пето авеню в Ню Йорк, съобщи, че е натиснал баща си да изолира Катар - няма да покажат обратното.

Разкрития

Мешаал ат- Тани, посланик на Катар в САЩ, стои зад разкритията на "Ню Йорк Таймс". Без да разчита на адаптивността и "устойчивостта", които катарците демонстрират от 1971 г. насам, годината на независимост на страната и които след лъжите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, до голяма степен са работили в полза на страната.

Рияд просто никога не разбра, че тази бивша британска колония е избягала от неговата зона на влияние: "От началото на кризата никога не сме имали толкова много привърженици и съюзници, и то от цял свят. Нещо повече, нашата икономика достигна качество, дори само с вноса в страната на много стоки с много по-добро качество от тези, които се изнасят за нас от нашите съседи ", обяснява Лулуа ал-Хатер, говорител на Катарското министерство на външните работи. "Кризата действително е била добра, дори ако все още ни струва скъпо. Тя ни накара да се надскочим повече от всякога."

Превод: Петя Михайлова