Публикуваме коментара на ПР специалиста Любомир Аламанов от фейсбук профила му без редакторска намеса. Заглавието е на редакцията.

Разпореждането на Борисов за отмяна на винетките по Северната тангента изглежда уж с мисъл за хората. Но е разрушително на практика. Някои бързи размисли по темата:

1. Разпореждането спря един нужен разговор какво е магистрала, защо има магистрала в столицата, какви са стратегическите цели за развитие на транспортните коридори.

2. Спря се и разговор какво се случва с цялостната транспортна стратегия. Защо пътният трафик Азия-Европа минава в рамките на София, така ли ще продължава, има ли алтернативни маршрути.

3. Разпореждането обезсмисля разговора какво е София, къде са границите на града, какво обхваща градът в момента, Околовръстното ли е границата, какво са Драгалевци, Бояна и останалите "квартали" и т.н.

4. Предотврати необходим разговор за бъдещето на София, накъде ще расте, как ще се развива, какво трябва да се прави през следващите години, само на юг към Витоша ли ще пълзи, какво става с другите направления.

5. Съсипа усилията на общината да се пребори с Държавна Агенция. А бяха тръгнали добре.

6. Това се случва в година на местни избори и дискредитира кандидатите на ГЕРБ.

7. Демонстрира колко е формално ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

8. Разкри на практика колко са зависими административните структури.

9. Показа на самите административни структури, че няма нужда от техните усилия.

10. Показа, че ГЕРБ-администрациите не могат сами да взимат адекватни решения.

11. Позиционира за пореден път един Самодържец, който се спуска в края на действието и решава всичко (deus ex machina в гръцките трагедии).

12. Окончателно убеждава масовата публика, че нищо и никой няма значение, само Той е важен.

13. Демонстрира, че каквито и да е разговори, стратегии и консултации нямат значение.

14. Наказа спорещи групи в ГЕРБ за сметка на хората.

15. Доводът, че се използва натрупан финансов резерв, за да не се плащат винетките, е ужасяващ. А защо за това? Защо не за болни деца? Или за къщи в Смолян? Или за домове във Видин?

16. Обезсмисли Народното събрание за пореден път. Ако МС си разпределя бюджета както си иска, за какво ни е Парламент?

17. Използва се като довод, че ГЕРБ са построили дъгите и тангентите. Но се премълчава за пореден път, че големите пътни проекти тръгват след началото на еврофондовете през 2010г. Т.е. не е функция на ГЕРБ, а на влизането ни в ЕС.

18. Това се случва в годината на евроизбори и дискредитира европейските кандидати на ГЕРБ.

19. Направи ръководството на АПИ за смях. Само час по-рано шефовете на АПИ по няколко телевизии обясняваха как винетките остават, защото така било правилно.

20. Щом се налага намеса на министър председателя, то ръководството на АПИ би трябвало да си подаде оставки веднага. Или Борисов трябва да ги уволни веднага. Не са му нужни.

21. Имаше странна атака за миналото на БСП. Но, както знаем от думите на Цецка Цачева пред БНТ: "Е, то всички бяхме комунисти." Май да, май всички сте били комунисти...

Истинската демокрация е в независимите институции, равенство пред закона и свобода на изразяване на мнението. Но ние май демокрацията само я миришем...

Е, добро начало на новата година!