Европейците "елегантно превиха гръбнак", като дадоха нов краен срок на британците за Брекзит, пише Ерве Гюядер, доктор по право, в статия за френското икономическо издание Les Echos. Тяхното почти гарантирано участие в следващите избори е победа за тях: те могат да парализират Европа, както правят от дълго време насам.С помощта на завоалирана инсценировка европейците обявиха, че Съюзът е предоставил при екстремни обстоятелства крайния срок - 31 октомври, поискан от Тереза ​​Мей, освен ако до тогава не бъде постигнато споразумение в британския парламент.Следователно обхватът на възможностите се разширява доколкото европейските избори трябва да се състоят на 26 май и не би трябвало да бъдат засегнати от Брекзит. Тъй като изглежда не са решени да напуснат Съюза, британците трябва да участват в неговата работа и да организират изборите на своите представители в парламента на Страсбург, освен ако парламентът не приеме споразумението за Брекзит до 31 май.

Сега е необходимо предложението за процедура за избиране на 73 британски депутати да бъде вкарано в Европейския парламент, което предполага, че броят на депутатите на всяка от 27-те други държави от Съюза ще бъде намален със същата бройка. Във Франция трябваше да изберем 79 депутати, които ще бъдат намалени до 74.

Европейският "трол"

Никой освен Нострадамус не знае какво ще направят приятелите ни отвъд Ламанша. Надали и те самите знаят. Следователно трябва ли да считаме, че англичаните трябва да избират депутати и да подготвят процедурите, рискувайки малко вероятния шанс за споразумение в 12 без 5 или напротив, трябва да вярваме в желанието им да доведат тази сделка докрай и да рискуват да се сблъскат с още едно блокиране? Трудно е да се предвиди какво изключително подреждане на планетите би позволило след шест седмици да се стигне до гласуване, за което три години работа не бяха достатъчни.

Остава отворен въпросът за съдбата на 73-та британски депутати, които ще се окажат с изтекъл мандат, ако Великобритания напусне ЕС на 31 октомври. Животът на нашите пет потенциални френски депутати вероятно ще бъде много сложен. Освен в евроизборите, докато са още в Съюза, британците имат възможност да участват в заседанията на Съвета на Европа, да изберат бъдещия председател на Европейската комисия, да обсъдят бюджета на Съюза ...

Ясно е, че англичаните спечелиха! Те ще унищожат Европа отвътре, като парализират функционирането й по начина, по който го правят вече три години. Трябваше да послушаме думите на Еманюел Макрон за това отлагане, толкова ясно прозвуча от неговите уста, че Европа ще стане по-силна след Брекзит, ценностите на Съюза ще се запазят, а бъдещето му е гарантирано.

Всъщност европейците направиха най-доброто, на което са способни с нашите британски приятели: да им се поклонят елегантно. В договорен процес, когато даден срок е фиксиран, всяко отлагане, било то техническо, е забранено, освен ако не носи много специфично значение.

Европейска наивност

И хиляда пъти да прочетете всички документи, свързани с Брекзит, няма да намерите подходяща информация. Разбира се, разводът ще създаде проблеми за всички, и ще струва милиарди на всички (6 милиарда евро за Франция, 8 милиарда за Германия), което води до смущения в транспортното право, митническото законодателство, банковото право, данъчното право, движението на хора, движението на работници ... Но какво можем да направим ние? Дейвид Камерън направи сам непоправимото. Членовете на най-старата демокрация в света направиха останалото. Колкото по-скоро се обяви разводът, толкова по-бързо животът ще продължи.

Европа имаше карта, която трябваше да разиграе, за да покаже твърдост срещу британците, чието поведение цялото европейско население сега намира за вбесяващо. Вместо това тя отлага и в крайна сметка започва раболепничене, което ще стане причина да загуби. Защото духът на наивност трябва един ден да спре и да погледне реалността такава, каквато е.

Британците са започнали и ще получат това, което искат с бомбастичните речи, с които нашите лидери ще ни кажат, че Европа е спечелила, когато, всъщност, тя ще загуби цялото си значение. За съжаление, налице е живо въплъщение на чувството за деградация на политиците, които упражняват таланта си в създаването на елементи на езика, предназначени да развратят ума на избирателите, докато последните би трябвало да ги изгонят от този труден терен. Нека британците да построят друга Европа, групирана в малък брой държави, чието европейско чувство е сигурно.

Превод: Петя Михайлова