Прагматичният милиардер даже планирал, като дойде да разгледа Белоградчишките скали, да се срещне с поредното ръководство на МОН, за да разпита чиновниците как ще претворят решенията на 48-то Народно събрание в дела. Сега е моментът издателствата да се стегнат и да го залеят с имейли с учебно съдържание, току-виж се впечатлил и туитнал някоя учебникарска корица да ги прослави по цял свят.

Може и да е виц, но както знаем, той добре си прави сметката.

"Социалният пробив" с безплатните учебници за всички ученици от 1 до 12 клас е на БСП, но ще влезе в сила от учебната 2024/25 година, тъй като ще са нужни 80 милиона лева, а такива не са предвидени в средносрочната бюджетна рамка, освен това трябва време на издателите да ги подготвят. Отсрочката мотивира бившият министър на образованието и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев.

По предложение на ДПС в обхвата на безплатните учебници ще бъдат включени и тези по религия, хореография, майчин език, специални предмети за учениците със сензорни увреждания.

"Демократична България" подкрепи проекта с възражението, че той не трябва да води към осъществяването на детската мечта на БСП за един учебник по предмет.

Какво друго освен безплатни учебници?

С друго решение учениците от 2 до 4 клас ще получават еднократна помощ.

С промените в закона депутатите наредиха педагогическите съвети в училищата да приемат стратегия за развитие не за 4, както беше досега, а за 5 години. Явно ще трябва да нанесат някои корекции в досегашните си стратегии. Бумащината в училищата може да съперничи на тази при личните лекари. Нека има безсмислени стратегии, не пречи, свикнали сме.

Не е подминато и патриотичното възпитание, което ще се реализира още в детските градини, за да се формира у малките българчета "национално самосъзнание".

Не са пренебрегнати и физическата активност, противодействието на насилието, както и равните възможности за обучение. Както личи изключително навременни и бихме казали "продиктувани от съвременната действителност" промени.

Кой наистина не може да си позволи учебници?

Според фондация "Тръст за социална алтернатива", която работи за равни права на ромите в България, 6% от децата отпадат от училище заради бедност. Липсата на безплатни учебници, невъзможността да пътуват до училищата възпрепятства достъпът им до образование. Според доклад на УНИЦЕФ, едва 13% от децата от най-бедните слоеве на населението се възползват от публичното финансиране за образование. 25% от тези средства достигат до най-богатите.

Да погледнем към коментарите по новите социални придобивки, засега на хартия. Съвсем естествено, най-възторжена е лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"282 000 деца ще ползват безплатни учебници от 2024 г. 300 лв. за едно дете и 600 за две ще спести всяко семейство. Следващата ни стъпка е промяна в съдържанието. Не можете да си представите с какви безумия пълнят главите на децата ни", пише БСП лидерката, която очевидно не предполага родителите да са запознати с "безумията" в учебниците, но завършва с апломб: ДЕЦАТА !!! ДЕЦАТА!!! ДА ПАЗИМ ДЕЦАТА!!!", а коментарите отдолу, най-вероятно модерирани, тъй като отрицателни мнения трудно се откриват, са в същия "удивителен" стил, наситени с благодарност към г-жа/другарката Нинова. Както казва един скептик - БСП вързаха 4%-та бариера на следващите избори.

Радост в БСП, радост и в ГЕРБ, където всички депутати са публикували в профилите си картинка с щастливата новина и текст "С подкрепата на ГЕРБ/ СДС". Всички до един, както са инструктирани от "пиарите", да се знае. В крайна сметка задават се нови избори, яхаме всичко що може да ни донесе повече гласове.

Не толкова възторжени са реакциите на родителите.

Ангажирани с проблемите на образованието майки, бързат да припомнят, че макар и безплатни, учебниците са все така тежки, и подновяват поизстиналия дебат за ученическите раници. Други веднага им опонират, че ще има и безплатни електронни учебници. Но и те не са радват на особена популярност сред жените, защото увреждат зрението на децата. Изглежда, че полезна стъпка няма.

Трети не бързат да се радват, докато не видят "свястно написан" учебник, дори се опасяват, че качеството на съдържанието ще падне още, защото сега апетитите към държавните поръчки ще са повече и по стара българска традиция до тях ще се докопат не най-добрите, а най-мотивиращите. Други се дразнят от формулировката "безплатни", припомняйки, че безплатен обяд няма и парите ще са от данъкоплатците. Не безплатните учебници, а премахването на делегираните бюджети ще повишат качеството на образованието, казват хора от системата.

Някой констатира, че "ако депутатите бяха приели толкова бързо и закона за съдебната система, за промяна на конституцията, престъпността и главния прокурор, сега щяхме да сме Швейцария на Балканите" и безплатните учебници щяха да са последна грижа.

Не липсват и призиви след като са я "подкарали предизборно" депутатите да увеличат и минималната работна заплата и да вдигнат заплатите в здравеопазването.

"Окрадохте родителите, сега им хвърляте прах в очите. Социалисти, сър", констатира скептик. Трети допълва, че за да са в следващото Народно събрание избраниците са готови "да застанат и на ушите си".

"Толкова простотии превърнаха в норма, че ме отвращават", обобщава друг.

Според немалка част от коментиралите новината инициативата е привидно благородна и реалността е съвсем друга - голяма част от учениците в горния курс изобщо не си купуват учебници. "Намаляха покупките на учебници в горния курс и издателствата поогладняха, та сега законно ще се облагодетелства учебната мафия." Безплатни, за да храним множеството издателства", са мнения споделяни от мнозина.

Част от родителите, които явно не са достатъчно опиянени от бъдещите придобивки, припомнят, че българското образование много отдавна не е безплатно и солидно се дотира от семействата на учениците - куп помагала, учебни тетрадки, частни уроци, униформи, спортни и извънкласни занимания дърпат пари от бюджета им.

Не всички споделят тревогите на горецитираните - някои не бързат да вземат насериозно решението на този парламент, обяснявайки, че е приел нещо, което ще се изпълнява след година и половина от някой друг. "По тази логика могат да приемат, че здравеопазването също ще стане безплатно след година и половина."

Най-често споделяното мнение е, че по-справедливо би било да се дадат безплатни учебници на децата от семействата с ниски доходи, под определен минимум, тъй като раздаването на пари "на калпак" отдавна е доказало, че не работи.

От друга страна, прав е и този, който лаконично възкликва: То пък едни учебници...