Шест месеца около Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) цареше подозрителна тишина. Понеже сме запознати с историите на фонда, можем да сметнем, че това е добър знак. Няма скандали, няма възмутени родители, Общественият съвет работи ефективно, лекуват се деца, предимно у нас, по-рядко в чужбина.

Изглеждаше като че ли новият директор д-р Тинка Троева (назначена от служебния министър Семерджиев на мястото на проф. Пилософ) си върши работата добре. Което, от друга страна, не е добре, защото и Павел Александров си вършеше работата добре, но го изведоха с белезници от офиса на фонда. Този път поне ни спестиха семплата сценка с нахлуването на маскирани полицаи в Центъра.

Заповедта за уволнение беше връчена в деловодството на МЗ бързо и тихо, но пък за завиден брой нарушения, които, оказа се, д-р Троева е извършвала системно от началото на мандата си до момента. Чашата на здравния министър д-р Николай Петров преляла, когато директорката издала заповед за финансиране на лечението на малко дете, което се нуждае от спешна чернодробна трансплантация в чужбина. Интересното в случая е, че за да се задвижи процедурата, трябва да бъде подписан формуляр S2 (един документ, около който редовно има скандали), което е в правомощията на министъра на здравеопазването.

Тази промяна в правилника беше направена по времето на Петър Москов, за да спрат "самодейните" издавания на формуляра, който осигурява възможност на българчетата да бъдат лекувани на преференциални цени в европейски клиники, при съфинансиране от НЗОК. На практика става така, че министър Петров подписва формуляр, който по-късно юристите на ведомството обявяват за незаконосъобразен (?!), но кой знае защо виновен е не този, който го е подписал, а д-р Троева, която има само правото да администрира процедурите по издаването му. И тя е напълно в правото си да търси реабилитация по съдебен път. И е напълно възможно да я получи...

Да погледнем конкретното "нарушение", което е едно от многото, както разбираме от аргументите за уволнението. Става дума за 5-месечно бебе, което се нуждае от спешна трансплантация на черен дроб, защото състоянието му опасно се влошава. Изгледите са детето да бъде излекувано и да води пълноценен живот, специалистите в Германия са обнадеждени, като че ли всичко е наред.
Но националният консултант по трансплантации проф. Любомир Спасов е на друго мнение - операцията може и трябва да бъде извършена в България, защото ние имаме нужния капацитет и опит да го направим, вероятно в Правителствена болница, която той оглавява.

За живота на един Байрям

За живота на един Байрям

Досегашна практика на фонда е деца на възраст до 3 години да бъдат насочвани за трансплантация само в чужбина, защото у нас няма капацитет за благополучен изход на подобно лечение в ранна възраст. Но това явно не е аргумент за повелите битка за усвояване на средства български специалисти. Поведението на споменатия национален консултант не изненадва.
Той беше човекът, заради когото се забави и лечението на малкия Байрям, който също се нуждаеше от трансплантация преди месеци и докато медицинските корифеи си чешеха егото, детето се влошаваше. Е, след мощен медиен шум се наложи да бъде признато, че у нас не може да се проведе такова лечение. Но... беше загубено време, пострада дете, което в случая като че ли беше последна грижа.

Здравният министър проф. Петров е анестезиолог, който респектира с професионализма си, национален консултант по анестезиология и интензивно лечение, международно признат специалист, доскорошен директор на ВМА и председател на Етичната комисия по трансплантация към министерството на здравеопазването.

Като такъв би трябвало да е напълно наясно с етичния аспект на случаи като този. Ако е в състояние да превъзмогне професионалната си солидарност с някои свои колеги и да постави здравето на пациента над битките им за средства и влияние. Жалко е да гледаш как човек, който наистина е спасявал животи, се превръща в марионетка, заради безсилието си да озапти агресивните попълзновения към "детската здравна каса", както наричат още фонда.

Разговорите за морал и хуманност вече са срамни.

Едва ли има по-убедително доказателство за това от периодичните скандали с Центъра, създаден уж, за да има повече живи и здрави деца. Иначе в принципите за работа на Обществения съвет към ЦФЛД е написано: "Българската държава признава правото на детето да се ползва от най-високия достижим стандарт на здравословно състояние и от здравните услуги за лечение на заболяванията и за възстановяване на неговото здраве, като се стреми да осигури никое дете да не бъде лишено от правото си на достъп до такива здравни услуги."

Глупости!