9 май 1950г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, прочита декларация, в която предлага създаване на единна европейска институция, свързана с производството на въглища и стомана. Една година по-късно шест европейски държави подписват договор на базата на това предложение. Учредява се първият формат на Европейската икономическа общност - предтечата на днешния Европейски съюз.

Едва пет години по-рано Европа е притисната от руините на сгромолясалия се "Хилядолетен райх", продължил само 12 години, но създал доста главоболия на най-стария континент. Сринати градове, парализирани икономики, обезкървено население и общества в амок - това представляват повечето европейски държави непосредствено след края на Втората световна война (поне тези, които остават да съществуват, защото Литва, Латвия, Естония, Хърватия и Словакия изчезват от картата на Европа, а Германия е разделена на четири окупационни зони плюс "независим" Саар).

Но дори това не е най-страшното. Болшевишките варвари от Червената армия са стигнали до Берлин и Виена и в следващите години ще потопят Източна Европа в мрак, а на Запад, макар налагането на комунизъм да е избегнато, левичарските влияния дълго ще тресат обществата. Оказва се, че самото съществуване на европейската цивилизация е поставено под голяма въпросителна - толкова голяма, колкото не е била от хунските нашествия насам.

Европейското обединение за въглища и стомана (в комбинация с плана "Маршал" за следвоенно възстановяване) дава началото на възкръсването на Европа. Само за няколко десетилетия западната й част се превръща в място на свобода и благоденствие. Това се случва благодарение на факта, че "бащите на Обединена Европа" (Робер Шуман, Шарл дьо Гол, Конрад Аденауер, Алчиде де Гаспери и др.) намират правилната за онзи момент политическа формула - християнски фундамент, надграден с демокрация и свободен пазар. Същата формула дава онази устойчивост на западноевропейските общества, с която те категорично надделяват над съветския модел, наложен в Източна Европа и дочакват неговото разпадане преди три десетилетия.

Поводите за тази ретроспекция са два: денят на Европа и поредицата от глупости, които сегашните европейски "лидери" произведоха през последните дни и седмици. Да започнем с мрънкането на някакъв европейски Комсомол по повод една конференция в София. Да минем през идеята еврофондовете да се обвържат не с обективен критерий като БВП на глава от населението, а с нечия мъглява преценка, доколко в дадена страна се спазват европейските ценности. И да стигнем до кулминацията в "шоуто на евроидиотите" - председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер откри паметник на Карл Маркс в родния му град.

За всяка идиотщина може да се говори и пише много, но днес като че ли най-важното е да обърнем внимание защо се стигна дотук.

От декларацията на Шуман насам, свободният пазар донесе благоденствие. Демокрацията донесе свобода. Отстъплението от християнските ценности обаче (особено видимо през последните две десетилетия и особено отчетливо в сравнение с визията на "бащите основатели") доведе до морална деградация и залитане към левичарство (основно в Западна Европа, в Източна - нещата са по-различни). Днешна Европа прилича на късната Римска империя - несравнимо по-богата и по-мощна от околните варварски племена, но и вътрешно разяждана от леност, разврат и (политически) ексцентричности.

Онези, които предвиждат края на Европа обаче, дълбоко грешат. Нашата бяла, християнска, европейска цивилизация е надживяла какво ли не - варварски набези, арабски халифат, османски нашествия, религиозни междуособици, Наполеонови войни, два световни конфликта, нацистки експеримент, комунистическа диващина... Ще надживее и днешните безумия на културния марксизъм и политическата коректност, и отърсила се от вътрешни проблеми, ще тържествува над външните си врагове. Когато (не ако) се върне към корените си. Към националните традиции, съчетани в общото християнско наследство. Началото вече е поставено от новите "бащи на Европа" (Орбан, Качински, Курц). Скоро щафетата ще премине и в други страни.

Честит Ден на Европа!