Във вече далечната 2016 г. в дома на починалия Принс откриват хапчета, за които установяват, че са 50 пъти по-силни от хероин.

Изследванията показват, че таблетките съдържат фентанил и точно те са причина за смъртта на певеца, починал от свръхдоза в дома си.

По-късно разследващите установяват, че в жилището на певеца има десетки таблетки, "маскирани" в шишета от витамин С и аспирин. Никого не учудва новината, че певецът не е разполагал с рецепта за хапчетата.

Година по-късно, през 2017, отделът за борба с наркотрафика у нас съобщава, че на пазара се появяват "по-силни субстанции". Вид синтетични опиоиди като фентанила, които са аналог на хероина, но са много по-силни и "съдържат висока опасност от свръхдоза". Вече са навлезли в България, съобщи тогава Стефан Бакалов, началник на отдела "Борба с наркотрафика", същият Бакалов, който през последните дни пак обяснява колко опасен е фентанила. И тогава той предупреждава, че убива само с вдишване.

Защо тази синтетична дрога става толкова популярна? Заместителят на хероина се произвежда лесно и има ниска цена, от 10 милиграма фентанил се произвеждат 10 000 дози наркотично вещество.

Едновременно със съобщението за навлизане на фентанила у нас, идва и предупреждението от офиса на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ в България, оглавяван по онова време от Едуард Кофи.

Кофи, който е добре запознат с пораженията, които може да нанесе синтетичният опиоид, посочва в изявление, че новият наркотик е изключително мощен и много бързо създава зависимост.

Още една година по-късно, през 2018 г., 46 студента от Йейл изпадат в критично състояние след свръхдоза наркотик. Причината е смесване на синтетичния аналог на марихуаната К2 с фентанил. Медиците, които спасяват пострадалите, казват, че антидотът използван в такива случаи, лекарството налоксон, е неефективен.

Месеци след този инцидент нашумява случай с лекар от САЩ, когото обвиняват в убийството на 25 тежко болни пациента, на които предписал свръхдоза фентанил.

През април тази година обявиха какво е причинило смъртта на рапъра Кулио, починал през септември 2022г. според съдебните медици тя е настъпила в резултат на въздействието на коктейл от фентанил, хероин и метамфетамини.

Разкритията на полицията в Лос Анжелис стават на фона на все по-тревожни данни за пораженията на синтетичния опиоид в САЩ.

Само преди месец бяха оповестени данни за над 109 000 починали от свръхдоза в САЩ за година. Тенденцията към непрекъснато увеличаване на загиналите от дрога става особено тревожна през пандемичната 2021 г. тогава е прехвърлена границата от 100 000 смъртни случая и като причина от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията посочват фентанила, който все по-често се смесва с други видове дрога.

А защо той измества хероина - специалисти твърдят, че цената на хероина расте непрекъснато заради унищожаването на макови полета в Афганистан - основен доставчик на дрогата.

И стигаме до юли 2023 г. във Варна, откъдето една клиника обявява, че фентанилът е причинил смъртта на 10 души. Изведнъж ние се изненадваме и започваме усилено да коментираме синтетичната дрога, която е у нас от 2017 г., като за първи път.

Правителството се задвижва и премиерът съобщава, че "у нас се разпространява нов синтетичен и много опасен наркотик, който е около 100 пъти по-активен от хероина". Нито е нов, нито се разпространява отскоро, той е на пазара поне от 6 години. Който не вярва да пита Стефан Бакалов. Той между другото тези дни каза и че по принцип има антидот за синтетичния опиоид, но не и у нас.

Нямаме антидот, но ще имаме "нов координационен координационен механизъм с фокус върху вноса и разпространението на наркотици и организираната престъпност, за да се преборим с този огромен проблем." Някой разбира ли какво ще координира този механизъм? И какво е правил досега Националния съвет по наркотичните вещества, че не е свършил нищо поне по превенцията? Сега всички възможни служби изненадано се вдигат накрак, само защото някой съобщи за смъртни случаи, каквито има от години, но са останали неизвестни за публиката. Разбираме, че се ангажира дори Министерството на електронното управление, защото "голяма част от пазара е онлайн търговия". Сериозно? Ще хванем онлайн търговците? Че то това министерство една национална здравноинформационна система, градена от десетилетия, още не е довършило, ще лови онлайн дилъри на дрога.

Но най-интересен в този механизъм е Националният съвет по наркотичните вещества.

Негов председател е министърът на здравеопазването, в сайта на здравното министерство все още като такъв фигурира Асен Меджидиев.

Освен председател има трима зам.-председатели - заместник-министър на правосъдието; главен секретар на МВР; заместник-председател на Държавна агенция "Национална Сигурност".

Има и секретар, който е главен експерт в отдел "Контрол на наркотичните вещества", дирекция "Лекарствена политика" в МЗ.

Следват 23-има членове - зам.-министри от всякакви министерства и агенции, съд, прокуратура.

А към 23-та членове има и двама национални координатори - по един експерт от МЗ и МВР. Единият координира намаляването на търсенето на наркотици, а другият намаляването на предлагането им.

Близо 30 кукли, които очевидно не си вършат работата, но сега вече ще се активират, защото са починали 10 души от свръхдоза. 10 души? Някой знае ли изобщо колко са починалите от свръхдоза у нас? Регистър няма, за наркозависими не се говори. С тях се занимават само частни центрове и клиники. Е, сега вече ще има и координационен механизъм.