Ако руският президент Владимир Путин е помогнал за инсталирането на Доналд Тръмп в Белия дом, това би бил изключителен успех на руските специални служби. Това също така обаче може да се окаже решителен автогол. Операция, имаща за цел облекчаване на натиска върху правителството на Путин чрез инсталиране на приятелски настроено лице в Белия дом, вместо това доведе до затягане на санкциите срещу Русия и опасно увеличаване на вътрешния политически натиск върху руския президент.

Що се отнася до Тръмп, предполагаемият таен сговор на неговия предизборен щаб с Русия може да е подпомогнал неговата изборна победа, но с риска да разруши президентството му. Би било странна ирония, ако интимността на лагерите на Путин и Тръмп в крайна сметка доведе до слагането на край на политическите кариери и на двамата президенти.

Това се посочва в коментар на британския журналист Гидеон Рахман в авторитетния британски в. "Файненшъл таймс". 

Разбира се, руското правителство и твърдоглавите защитници на Тръмп все още отричат, че се е случил подобен таен сговор. Ала американските специални служби са сигурни, че Русия стои зад хакването на имейлите на Демократическата партия. Изглежда, че хакерските атаки са повлияли на хода на оспорвани избори. Привържениците на Бърни Сандърс бяха убедени, че техният човек е бил ограбен. А избирателите на Сандърс, които преминаха на страната на Републиканската партия, бяха от решаващо значение за победите на Тръмп в жизненоважните щати Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин. Сега също така знаем, че руски агенти са използвали "Фейсбук" и "Туитър", за да разпространяват послания срещу Хилари Клинтън.

По време на предизборната кампания Тръмп постоянно беше благоразположен към Кремъл. Дали той беше мотивиран от идеология, инвестиции или някаква неудобна тайна, все още предстои да се разбере.

Ала руската връзка отприщи верига от събития, което може в края на краищата да провали президентския му мандат. Разтревожен от разследването на Федералното бюро за разследване (ФБР), Тръмп уволни шефа му Джеймс Коми.

Острата реакция срещу уволнението на Коми доведе до назначението на Робърт Мюлър, бивш шеф на ФБР, като специален прокурор, който да разследва връзката между Тръмп и Русия. А безпощадният напредък на разследването на Мюлър вероятно ще предизвика обвинения и оставки. Това на свой ред може да доведе до импийчмънт на Тръмп - и провал на неговия президентски мандат.

Що се отнася до Путин, моментът, в който стана ясно, че рискованото му предприятие може да пропадне, беше когато Тръмп беше принуден да уволни ген. Майкъл Флин, неговия първи съветник по националната сигурност, заради неразкриване на контактите му с руското правителство. От този момент нататък стана политически невъзможно за Тръмп да помогне на Русия чрез облекчаване на санкциите. Напротив, острата реакция срещу руската намеса в американските избори доведе до засилване на санкциите, като недоверчив Конгрес гарантира, че Тръмп не може едностранно да отмени тези санкции.

Всъщност за доминирания от републиканците Конгрес да бъде твърд срещу Русия изглежда се превърна в заместител на това да бъде твърд срещу Тръмп. Допълнителните санкции, наложени през лятото, бяха насочени конкретно към петролната и минната индустрия на Русия. В отговор руският премиер Дмитрий Медведев обвини САЩ в "обявяване на пълномащабна икономическа война срещу Русия".

Досега след подобрението при управлението на Тръмп, американско-руските отношения сега са също толкова тежки, колкото по всяко време от времето на апогея на Студената война. Осъзнавайки, че администрацията на Тръмп няма да може да отмени санкциите, Кремъл прибягна до масово експулсиране на американски дипломатически служители в отговор на по-ранното експулсиране на руски дипломати от администрацията на Обама. Перспективата САЩ да доставят оръжия на Украйна стана много по-реална. А Русия пък започва големи военни учения в Източна Европа, които ще засилят страховете на САЩ.

Иронията за Путин е, че ако просто не позволи на събитията да поемат своя ход, санкциите срещу Русия биха могли да бъдат облекчени от естественото протичане на събитията - дори и с Хилари Клинтън в Белия дом. Клинтън вече се опита да рестартира отношенията с Русия като държавен секретар и може би се подготвяше да предприеме още един "рестарт". Мнозина в Европа също бяха изморени от санкциите срещу Русия.

Когато приключи разследването на Мюлър, вероятно ще има отново голям скок в американската настъпателност към Русия. Най-очевидната заплаха е за Тръмп. Но разследването на Мюлър също така представлява непряка заплаха за Путин. Той ще участва на президентските избори през март, като насреща си има дръзка опозиция в лицето на популярния и смел Алексей Навални, както и влошаваща се икономика, която засегна тежко руските потребители. Въпреки че много малко хора очакват Путин да загуби изборите, еуфорията спрямо Путин от преди няколко години очевидно намалява. Статии за епохата след Путин започват да се появяват в руските медии.

Преди всичко най-мощните икономически интереси в Русия вече знаят, че няма каквато и да е светлина в края на тунела със санкции. Всъщност нещата вероятно ще се влошат. Нещо радикално ще трябва да се промени, за да бъдат отменени санкциите. И тази промяна може да бъде отстраняването на Путин от Кремъл. Всъщност само тогава, когато Тръмп и Путин паднат от власт, е действително възможно да се рестартират отношенията между САЩ и Русия.