Западът направи военния съюз на НАТО сърцето на своя отговор срещу заграбването на властта от Русия в Украйна. Ние може би водим битката по погрешен начин. Оръжията, които президентът Владимир Путин използва в Крим и Източна Украйна изглеждат по-скоро като полувоенни "тайни операции ", отколкото като конвенционална военна сила.

Путин, който е бивш офицер от КГБ, може би заимства военните сценарии на Америка по време на президентството на Роналд Рейгън, когато съветската империя започна да се разпада, благодарение на неспирната американска кампания на скрити действия. Вместо да се изправи срещу Москва лице в лице Рейгън атакува като подкрепи движенията, които дестабилизираха руската мощ в Афганистан, Никарагуа, Ангола, и накрая в Полша и Източна Европа.

Тази мъдра стратегия атакува ранения Съветския съюз, използвайки местното недоволство, където бе възможно.

Също толкова мъдър е и руският подход в момента. Той предлага максимална печалба при минимална потенциална цена. Този паралел бе направен за мен тази седмица от Джон Магуайър, който е бивш офицер под прикритие на ЦРУ и е служил в програмата на контра разузнаването в Никарагуа и в Близкия Изток. "В края на краищата Путин е офицер", казва Магуайър. "Той е наблюдавал това, което направихме през 1980 г., и сега той го възпроизвежда срещу нас."

От самото начало Путин ръководеше кампанията в Крим там като "черна" операция. Руските войски не носеха отличителни знаци, за да бъде запазена опцията за нейното опровержение. Руски длъжностни лица, които заемат по-ниски позиции в йерархията, настояваха, че не подкрепят изземването на Крим, въпреки че техните сили имаха консолидирани позиции.

Те контролираха информационните потоци и координираха техните съобщения.

Дестабилизиращата кампания на Путин в източната част на Украйна е по-рискована от Кримската операция, защото украинското правителство предупреди, че ще отвърне на удара, ако руските войски нахлуят в страната. Но докато светът бе концентриран върху 50 000 руски войници, провеждащи маневри от другата страна на границата, реалната операция бе насочена към скрита дестабилизация на големите градове в източната част на Украйна. Тъй като тези градове са в голяма степен рускоговорящи, Путин можеше да разчита на местната обществена подкрепа.

В неделя проруски " демонстранти " конфискуваха сгради в Донецк, Харков и Луганск. Някои демонстранти заявиха, че искат да проведат референдуми за присъединяване към Русия, точно както в Крим преди неговото анексиране. Това е една умна експлоатация на местните културни и религиозни пристрастия, подобна на подхода „разделяй и владей ", който е предпочитан от разузнавателните агенции в продължение на векове.

Държавният секретар Джон Кери във вторник се опита да отправи предупреждение към руските тайни служби. "Ясно е, че руските специални сили и агенти са били катализатор, който стои зад хаоса от последните 24 часа" заяви той пред комисията на Сената. Той каза, че руснаците могат да използват размириците като претекст за военна намеса, но аз предполагам, че ще се придържат към своята конспирация. Тя е по-безопасна и постига същите резултати за това, което Москва може да претендира, че е легитимност.

Ако разгледате начина, по който Съединените щати работеха със Солидарност в Полша през 1980 г, можете да разберете защо тази форма на нелегална дейност е толкова мощна. Първичният съюзник на ЦРУ бе католическата църква, начело с полския папа Йоан Павел II, който вярваше, че е въпрос на религиозно убеждение, че на съветския комунизъм трябва да бъде даден отпор. За да работи с църквата, бе необходимо агенцията да отмени правилата, които забраняват операции с религиозни организации.

Едно нещо, което Путин е научил наблюдавайки падането на съветската империя, е, че най-мощните оръжия са тези, които излизат от радара и са номинално правни в страните, в които се провеждат операции. Цялата ядрената мощ на Съветския съюз беше безполезна срещу стачкуващите работници в Полша, горилите в Никарагуа или муджахидините в Афганистан. Съветският съюз беше гигантски звяр, който бе победен от сто малки убождания с копието.

Как може Америка и Западът се борят ефективно срещу тактиката на Путин? Истинският отговор трябва да дойде от украинците, които ще трябва да се мобилизират, за да защитят страната си от външна намеса.

Киев направи старт във вторник, изпращайки полицията да разчисти демонстрантите от сградите в Харков, но не ги отстрани от правителствени офиси в Донецк. Хитростта, която временното правителство в Киев трябва да използва е да се бори ненасилствено с бунтовниците, запазвайки украинското населението на своя страна, доколкото е възможно.

Кризата в Украйна показва, че това е различен вид война. Путин е научил уроците от Ирак и Афганистан, но също и тези от Полша и Източна Германия. Бившият шпионин командва парада в Москва, използвайки мръсни трикове, които той знае много добре.