С три месеца - до 30 ноември т. г., ще бъде удължен срокът за изграждане на транспортната инфраструктура около "Токуда болница" в столицата.

Правителството одобри анекс към договора между България, Столична община и "Токушукай София" за изграждане на елементи на транспортната техническа инфраструктура на София, необходими за реализацията на инвестиционния план на "Токушукай София". Той бе сключен през ноември м. г.

Според договора, държавата ще осигури за изграждане на инфраструктурата на два пъти общо 1 504 975 лв. В първия етап - до 31 декември м. г., от бюджета са предоставени 450 890 лв.

След като с писмо до Министерството на икономиката и енергетиката Столична община информира, че за втория етап предвиденият в договора срок е недостатъчен за проектиране и изграждане на договорената общинска пътна инфраструктура, както и за процедурите по Закона за обществените поръчки, правителството реши да го удължи с три месеца - до 30 ноември, вместо до 31 юли т. г. Предвидените средства в централния бюджет за 2007 г. за втория етап са 1 054 085 лв.

Дружеството "Токушукай София" е 100% собственост на д-р Торао Токуда, който притежава най-голямата болнична верига в Япония "Токушукай Медикъл Корпорейшън". В 180 здравни заведения работят над 20 000 души.

С реализирането на проекта в София заработи най-голямата болница на веригата "Токушукай Медикъл Корпорейшън", която е и първата извън Япония. Целта е болницата да бъде една от най-големите и модерни здравни заведения в Източна Европа. До средата на 2008 г. в проекта ще бъдат инвестирани минимум 105 млн. лв. С това общата стойност на капиталовложението ще достигне 140 млн. лв.

Здравното заведение е 9-етажно с над 46 000 кв. м разгърната застроена площ и капацитет около 1000 легла. В него ще работят над 1000 лекари и медицински сестри. В болницата се лекуват пациенти с направление по линия на НЗОК - от личен лекар или специалист, по клинични пътеки в рамките на НРД и чуждестранни граждани. Здравното заведение ще има най-голямото отделение за хемодиализа в страната и региона с 48 апарата, модерна операционна техника за извършване на компютърно асистирани и безкръвни операции, компютърна томография за установяване на различни заболявания и патологични състояния, автоматизирани системи за микробиологична лаборатория и т. н.

Инвестиционният план на "Токушукай София" ЕООД е сертифициран от Българската агенция за инвестиции като инвестиция от първи клас.