Годишно около 10% от пътнотранспортните произшествия са причинени от водачи на товарни автомобили и автобуси, като жертвите са над 12-13% от общия брой на загиналите. Това оповести изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски по време на обявяването на началото на съвместни проверки на Автомобилна администрация, АПИ и КАТ, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията. 

По думите на Рановски през последните месеци се наблюдава усложняване на пътна обстановка и увеличаване на пътнотранспортни произшествия.

Двама загинали полицаи след гонка с автобус с мигранти в Бургас
Обновена

Двама загинали полицаи след гонка с автобус с мигранти в Бургас

Гонката се е случила около 5 часа тази сутрин, шофьорът не е установен

"Един от методите за ограничаване на произшествията е засиленият контрол, което има и превантивен ефект. За това всички отговорни институции сме се обединили и извършваме съвместни проверки. Тези акции са залегнали в предвидените мерки на институциите и планираме те да продължат и в бъдеще. Очакваме тези действия да доведат до дълготраен резултат с намаляване броя на жертвите и произшествията", посочи той.

Бойко Рановски каза още, че се подготвя промяна в организацията на работа в ИА "Автомобилна администрация", така че контролната дейност да обхване по-голяма част от денонощието и да се повиши ефективността.

Ранени деца при катастрофа със сръбски автобус на АМ "Тракия"
Обновена

Ранени деца при катастрофа със сръбски автобус на АМ "Тракия"

Все още информацията по случая е оскъдна

Акцията се провежда днес и утре на територията на Областите Пловдив, Хасково, Варна, Бургас, София, София-град, Перник, Плевен и Разград. Проверките се извършват по метода на "широкообхватния контрол" и са насочени към товарните автомобили. Ще се следи за претоварване, техническа изправност, редовност на документите, както и за спазване на изискванията за времената за управление и почивка на водачите.