960 проби от деца, посещаващи детски заведения, бременни и лица от рискови групи, са изследвани до момента във връзка с откритата проба на мляко с Листерия в пастьоризирано краве мляко

Към момента са открити 12 положителни проби - 11 на деца, на възраст от 3 до 7 години, посещаващи едно детско заведение в град Рила, и 1 на помощник-възпитател в същото заведение.

Oт пробите става ясно, че децата не са заболели, а само носители на причинителя, което не крие сериозни рискове за тяхното здраве.

Те нямат проявена никаква клинична картина. Въпреки това са разпоредени необходимите противоепидемични мерки и е предписана антибиотична профилактика.

Децата са консумирали хранителни продукти, приготвени с мляко, произведено от фирма "Евро мийт енд милк" ЕООД, гр. Кочериново, за последен път на 8 януари тази година.

Данните до момента сочат, че рискът от разпространение на заболяването е минимален. След предприетите противоепидемични мерки няма опасност за населението, независимо дали е консумирало млякото.

Органите на държавния здравен контрол и ДВСК продължават съвместно епидемиологичното проучване относно източника на заразата и начините на нейното предаване.