emaxpress
13 болници ще изплатят изцяло своите задължения към кредиторите до края на тази година.

Това заяви проф. Анна-Мария Борисова на среща с представителите на Асоциацията на вносителите и производителите на медицински изделия и консумативи, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Осем от лечебните заведения ще уредят финансовите си проблеми до септември тази година, а пет - до месец декември 2010 г.

Още четири болници ще приключат с дълговете до март 2001 г., а други три - до средата на следващата година, сочат погасителните планове на болниците за забавените им плащания, които бяха представени в МЗ преди дни.

Министър Борисова подчерта, че е разговаряла лично с директорите на 22 от болниците - най-големи длъжници, и е обсъдила с тях конкретни пътища за преодоляване на проблемите. На срещата беше подчертано, че здравното министерство обсъжда механизми за по-ефективно разпределяне на финансовите средства.

Предвижда се лечебните заведения с държавно участие да купуват лекарствени продукти и медицински изделия по нов ред, включващ единна методология и критерии по тръжните процедури, както и въвеждане на единен регистър на медицинските изделия с посочени пределни цени.

Всеки мениджър трябва да си прави сметка какво купува и на каква цена, заяви проф. Анна-Мария Борисова.

Припомняме, 30% от доставчиците на консумативи и медицински изделия спряха да снабдяват болниците. Причината е, че лечебните заведения им дължат около 100 млн. лева.