13 години и половина затвор отсъди Варненският окръжен съд за бруталното убийство на 84-годишна жена.

Присъдата е за 20-годишния Милен Илков от с. Дългопол.

Убийството, предшествано от зверско изнасилване, е извършено на 10 октомври миналата година, съобщават от Варненския окръжен съд.  

Подсъдимият се е възползва лот процедурата на съкратеното съдебно следствие, признал е вината си и фактите, посочени в обвинителния акт. Затова и наказанието е под минимума от 15 години, определен от закона.

За изнасилването, което се квалифицира като особено тежък случай съдът му присъди 9 години и половина затвор, но според закона той ще изтърпи по-тежкото от двете наказания - 13 години и 6 месеца "лишаване от свобода" за убийството.

Той е осъден да заплати на двамата наследници на убитата по 20 000 лв обещетение за причинените неимущестени вреди.

Младият мъж проникнал в дома на старицата през прозореца. Започнал да я бие и души, съборил я на земята и брутално я изнасилил, като през цялото време не спирал да налага и да влачи из къщата безпомощната жена.

Като приключил със зверствата Илков напуснал дома на жертвата гол от кръста надолу. Именно в този му вид го видели и разпознали негови познати.

Жестоко пребитата, душена и изнасилена старица била открита на следващия ден от жена, която чула виковете й за помощ. Възрастната жена успяла да разкаже на съседката за преживяното от нея.

Заради изключително тежкото състояние, жестоките травми по цялото тяло и силния шок по спешност била приета в болница в Провадия, а по-късно преместена във Варна.
Две седмици по-късно, въпреки усилията на медиците тя починала.

Милен Илков бил задържан само ден след зверствата над старицата и оттогава е в ареста. Той ще дължи на държавата общо 2468 лв за съдебни разноски и държавни такси върху уважените граждански искове.

Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок пред Апелативния съд във Варна.