Обвиниха 13 чужденци и турски каналджия, опитали да излязат през границата ни, съобщиха от прокуратурата. Обвинението е повдигнато от Районната прокуратура в Силистра.

Нарушителите са заловени на 24 юни на ГКПП - Силистра - Остров шосе, в ремарке на ТИР. Камионът е управляван от турския шофьор Х.Й. Там са открити 14 граждани на Ирак и Иран. В групата имало жена и непълнолетно момиче, които са от Иран.

Непълнолетната иранка не е привлечена като обвиняема.

След образуване на бързите производства и привличането на чуждите граждани като обвиняеми те са били настанени в мигрантски център.

Срещу турския шофьор Х. Й., управлявал тира, е образувано досъдебно производство за каналджийство - опит да изведе през границата на страната група хора, сред които и непълнолетна, без разрешение на надлежните органи на властта - престъпление по член 280, ал. 2, във връзка с член 18 от НК, като е използвал автомобил.

Според текста в НК - "Който преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева".

Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на Районната прокуратура в Силистра, след това прокуратурата ще иска постоянен арест.

Обвиняемите са с бързи производства. Те са направили опит да напуснат България към Румъния без разрешение на надлежните органи. Това е престъпление по член 279, ал. 1, във връзка с член 18, ал. 1 от НК. Според текста на закона - "Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева".