14 години и половина затвор при първоначален строг режим получи извършителят на въоръжения грабеж в банков клон в Сливен, съобщава Агенция „Фокус".

Сливенският окръжен съд присъди 11 години за Стефан Стефанов за опит за убийство на банковия охранител Станчо Станчев.

Припомняме, през март Стефан Стефанов направи опит за въоръжен грабеж на банка в града и държа като заложници повече от 18 часа седем жени. По-рано днес прокурори поискаха от 20 до 30 години затвор за похитителя.

Съдът призна Стефанов за виновен и държането като заложници и поставянето на условия за тяхното освобождаване на всяка една от петте служителки на банковия клон.
По това обвинение, Стефанов получи присъди от три години до три години и осем месеца, в зависимост от това - колко дълго е държал отделните заложници.

Освен това Стефанов бе признат за виновен по две обвинения за придобиване и държане без разрешително на боеприпаси. Съдът реши, че Стефанов е виновен и в умишлено унищожаване на банково имущество: простреляни прозорци и дограма, счупени камери и компютри на обща стойност 1110 лева и 35 стотинки.

Осем месеца лишаване от свобода получи Стефанов за това, че е прострелял предното стъкло на паркиран пред банката „Опел". Съдът оцени щетата на 217 лева. Съдът осъди Стефанов да плати нанесените банката щети, както и да изплати 150 000 лева за нанесените на простреляния охранител Станчо Станчев щети. Той трябва да плати и по 200 лева на всяка една от заложничките за направени разноски по делото; 660 лева на държавата за процеса, както и 6044 държавни искове.