До настоящия момент от началото на годината загиналите от пътно транспортни произшествия са 166 души, а ранени са 2536. Има спад, но все още не е това, което желаем и се стремим.

Данните представи директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски по време на финалното събитие на второто издание на кампанията "Най-добър млад шофьор на България 2019 г."

В сравнение със същия период на миналата година броят на тежките катастрофи и броят на ранените има спад с около 10%. Загиналите са с 8 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Броят на санкционираните водачи за миналата година в сравнение с 2017 г. са над 25%.

По думите на Терзийски полицията продължава да упражнява засилен контрол над водачите на пътя. Той призова да се подкрепят такива инициативи, защото обучението и дисциплината на младите водачи, ще доведе до по-малко пътен травматизъм.

От своя страна председателят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев посочи, че днешното състезание се провежда за втори път и е по инициатива на Световната автомобилна администрация. Състезанието ще завърши на есен в Любляна, където ще има окончателен финал за европейските страни и трима души от днешното състезание ще бъдат изпратени там.

По думите му през настоящата година над 4 000 души са решили листовките за състезанието онлайн, но и там се допускали грешки. На Панчев му направило впечатление, че младите хора не знаят какво покрива "Гражданската отговорност" и не изразяват правилно мислене при пешеходните пътеки.

Шефът на СБА изрази удовлетворението си, че все по-малко хора, които са проверявани от полицията са наказани. Той се надява инициативата, която е подкрепена от ГДНП догодина да привлече още повече участници и спонсори, защото тя е благороден мотив за безопасността на движението.

На свой ред началникът на отдел "Пътна полиция" при ГДНП Росен Рапчев допълни, че през настоящата година мотото на полицията е "Пази семейството на пътя", с което призовава водачите и родителите да пазят децата си. Основните нарушения, които правят младите водачи са свързани с адреналина, позволяват си да се движат с превишена скорост и използват маневрата неправилно изпреварване, както и предимствата на пешеходна пътека.