Седемнадесет години затвор получи 19-годишният Д. Павлов за убийство на възрастна жена в село Малорад, съобщиха от прокуратурата. Присъдата може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Съдът призна за виновен деветнадесетгодишния Д. Павлов, обвинен от Окръжна прокуратура - Враца за извършено от него умишлено убийство.

Подсъдимият Павлов живеел заедно с баща си и баба си в село Малорад. Бил безработен, поради което периодично се наемал да помага в стопанската дейност на различни домакинства.

На 20 април 2016 г. той отишъл в дома на семейство К., на което често помагал и оставал да нощува там. След вечеря всички членове на семейството легнали да спят, като Павлов бил настанен в отделна стая до входната врата.

Поради минал конфликт с възрастна 87-годишна жена от селото, той решил да отиде в дома й "да я набие, затова дето му отровила кучето". Около полунощ Павлов напуснал дома на К. без да събуди обитателите на къщата.

18-годишен е задържан за убийството на старица в Малорад

18-годишен е задържан за убийството на старица в Малорад

Хората в селото са настръхнали

Като стигнал до къщата на Ц.Н. подсъдимият първоначално изключил електрическо захранване от таблото, след което разбил вратата и влязъл вътре. Той заварил събудената от шума жена, която се опитвала да стане от леглото и се нахвърлил върху нея с юмруци.
Привеждайки я в безпомощно състояние, Павлов притиснал парче плат върху устата на пострадалата и натискал с коляно гръдния кош на жената, докато тя престанала да показва признаци на живот.

След като оставил безжизненото тяло на възрастната жена, той опитал да намери пари и други ценности, включително и под дюшека на леглото, воден от спомена от влизането си в този дом преди години с цел кражба. След като не открил нищо ценно, Павлов се върнал в къщата на семейство К., като отново легнал в стаята, в която спял.

Откриха възрастна жена, убита в село Малорад

Откриха възрастна жена, убита в село Малорад

Около нея имало разпилени документи

Сутринта на следващия ден във ВиК Бяла Слатина бил получен сигнал за непрекъснат теч на вода в дома на пострадалата, след който бил изпратен екип на място. При посещението служителите открили трупа на жената, видели разхвърляните вещи във всички помещения и извикали органите на полицията.

Павлов почти веднага попаднал под подозрението на разследващите, които го извикали за разпит. Той успял да избяга и едва няколко часа по-късно бил намерен.

Непосредствено след задържането му подсъдимият разказал стореното от него, подробно обяснявайки механизма на деянието и оправдавайки се с трайно влошените отношения между него и пострадалата жена. Седмици по-късно той се отказал от първоначалните показания и отрекъл участието си в престъплението.

В хода на досъдебното производство били извършени множество действия по разследването, които установили съпричастността на Павлов към извършването на престъплението.

Освен множество гласни доказателствени средства - разпити на свидетели, били назначени и трасологична, дактилоскопна, съдебно-медицинска и ДНК - експертизи на различни обекти. Изготвената съдебно-биологична експертиза е установила наличие на кръв от жертвата върху дрехите на извършителя.