Варненският апелативен съд остави в ареста 18-годишната Ивалена Маринова, обвинена за съучастничество в убийството на 13-годишната Александра от Провадия, заради опасността тя да се укрие, съобщиха от Апелативна прокуратура-Варна.

По време на заседанието бе изтъкнато, че тя е излъгала за бременността си, която експертизата не потвърди. Зад решетките е и 19-годишният Красимир Тодоров, приятел на Ивалена, който бе арестуван пръв.

Представителят на Апелативната прокуратура във Варна заяви в съдебната зала, че са събрани достатъчно доказателства за съучастието на 18-годишната обвиняема Ивалена Маринова като помагач на извършителя на грабежа – 22-годишния (първоначално бе обявено, че той е 19-годишен - б.р.) Красимир Тодоров, и последвалото убийството на 13-годишната Александра, която изчезна от дома си на 22 март 2016 г.

Прокурорът от Апелативната прокуратура определи като хладнокръвно поведението на Ивалена Маринова и припомни, че на лобното място на убитата Александра е открита следа от обувката на обвиняемата според резултатите от трасологическата експертиза, което говори за присъствието й там.

По-късно тя и Тодоров напускат Провадия, а Ивалена личната си карта предлагала ограбените златни накити на жертвата в заложни къщи в Провадия и във Варна.

"Искам да бъда на свобода", каза лаконично 18-годишната Маринова пред съдебния състав, който потвърди обаче определението на Окръжния съд във Варна, за нейния арест. Според Наказателния кодекс предвиденото наказание за подобно деяние е лишаване от свобода не по-малко от 10 години, като се предвижда и друго по-тежко по вид наказание.

Налице е и опасност Маринова да се укрие, тъй като не пребивава на адреса, на който е регистрирана, а присъствието и в дома на другия обвиняем Красимир Тодоров, с когото тя живее, е нежелано заради близостта до близките на убитото 13-годишно дете.

Детето бе открито мъртво в изоставения ловен дом в Провадия на 12 април 2016 г. Там бе открит и отпечатък от обувката на Ивалена. Според нейния адвокат Стилиян Любославов не било ясно откога е следата.

При обжалването на мярката на неотклонение на 18-годишното момиче, юристът изтъкна, че то и Красимир са се засекли на влизане и на излизане в изоставената постройка. Ивалена не разбрала какво се случва.