Близо 2.5 млн. лева неимуществени щети трябва да изплати обвиняемият по делото за трагедията край Бяла Синан Алиев.
Днес състав на Русенския съд с председател Десислав Любомиров даде ход на процеса в Мраморната зала на Съдебната палата в Русе, информира Ruseinfo.net.

В залата присъстват 85 свидетели и 16 експерти, както и представители на медиите в Русе. Възрастта на свидетелите варира от 12 до към 68 години. Там е и кметът на община Бяла Кольо Келерджиев и бащата на Синан - Бедри Мурадов. Засилена полицейска охрана контролира реда пред и в залата.

Близо един час продължи снемането самоличността на присъстващите. Някои от вещите лица не се явиха, защото не са получили призовките си.

Независимо от твърденията на защитата в лицето на адвокати Вълкови Марковски, че ще е нужно да се поставят допълнителни въпроси към отсъстващите свидетели, ход на делото бе даден и така бе уважено настояването на окръжния прокурор Огнян Басарболиев.

Гражданските ищци бяха конституирани сред повечето от 11-те пострадали и 39-те наследници на загиналите. Исковете им обаче не следва да бъдат приети и гледани в настоящия процес, смята съдът, защото след приключване на наказателното производство всички ще могат дори по-добре да защитят правата си по гражданскоправен ред. Молбите на всички са основателни, но трябва да се доказват тогава по размер. За убитите се искат по 100 000 лева неимуществени щети, а останалите исковете варират от 3 000 до 50 000 лева.

"Ние няма да оспорваме. Ние разбираме болката и страданието на тези хора", сподели адвокат Вълков и Марковски, но също поискаха с оглед процесуална икономия да се гледат исковете в гражданско производство.

В момента Русенският окръжен съд продължава гледането на делото, при което основният обвиняем е Синан Алиев от с. Лятно.

Припомняме, на 7 декември 2006 г. при катастрофа между пътнически автобус и тежкотоварен камион с ремарке на моста при Бяла загинаха 18 души, а 11 бяха ранени. В момента шофьорът на камиона, който блъсна автобуса в трагичната нощ, е на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева.