По бърза процедура разгледаха делото за грабеж, придружен с убийството на 14-годишната Александра Сивриева, извършено от Красимир Т. и И.М. миналата година, в Провадия. Съдебният състав определи на К.Т. затвор от 15 години за изнасилването, като го намали с 1/3 заради диференцираната съдебна процедура.

За извършения в съучастие с И.М. грабеж, придружен с убийство на Александра Сивриева., двамата получиха "доживотен затвор", което поради съкратеното съдебно следствие, беше заменено с 20 години затвор при първоначално строг режим.

Окръжен съд - Варна призна за виновен Красимир Т. за това, че на 22 март 2016 г. в Провадия, Варненска област, се съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 14-годишна възраст, като я принудил със сила и заплашване. Той е признат за виновен и за това, че в съучастие като съизвършител с И. М. откреднал от жертвата бижута на стойност 885,86 лева. Грабежът е придружен с убийството на малолетната.

19-годишният признал убийството на Александра от Провадия
Обновена

19-годишният признал убийството на Александра от Провадия

Според разследващите - целта е била грабеж

Бяха уважени предявените гражданските искове от бащата на момичето в размер на 120 000 лева солидарно от двамата подсъдими, като сумата представлява обезщетение за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва, до окончателното й изплащане. Съдът уважи и предявените граждански искове от майката на пострадалата срещу Красимир Т. и И. М. в размер от по 150 000 лева.

В началото на заседанието състав на Окръжен съд - Варна отведе служебния защитник на Красимир Т., назначен от органите на досъдебното производство, заради явно противоречие между позицията на защитата с подсъдимия. В своята пледоария в предходното съдебно заседание адвокат Стефка Пейчева направи оспорване на част от доказателствата, събрани в досъдебното производство, включително и относно авторството за едно от деянията, при изразено становище за разглеждане на делото по реда на съкратена съдебна процедура.

След като съдът констатира, че процесуалното поведение на защитата нарушава правата на Красимир Т., признал фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, му бе назначен нов служебен адвокат, отново определен от Адвокатска колегия - Варна.

В последната си дума пред съда двамата подсъдими заявиха, че съжаляват за стореното от тях.

Присъдата на Окръжен съд - Варна може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.