20 години затвор получи Йоко Йонов - единият от младежите, убили с особена жестокост 64-годишен мъж в Правец, съобщиха от прокуратурата.

Неговият "помагач" - 15-годишният тогава Мартин Райков, е осъден на 3 години и 4 месеца. Делото е гледано по съкратената процедура и за това присъдата на Йонов е 20, вместо 25 години зад решетките. 

Върховният касационен съд потвърди осъдителните присъди на Йоко Йонов и непълнолетния Мартин Райков по обвинителния акт на Софийска окръжна прокуратура.

На 06 март 2015 г., около 18 часа, осъдените Йонов и Райков, тогава 15-годишен, заедно с още трима, пили алкохол в "Двата лъва" в Правец. Половин час по-късно петимата напуснали заведението и тръгнали към центъра на града. 

В центъра на града петимата се разминали с група възрастни жени. Йонов нарочно се блъснал в две от тях, като им направил забележка на висок глас да се отдръпнат от пътя и да му направят място.

В това време там минавал 64-годишният Стоян Иванов, който учтиво се опитал да му направи забележка. Възрастният мъж продължил да върви към дома си, но бил застигнат от Йонов, който го ударил няколко пъти по главата. Пострадалият паднал на земята и започнал да вика за помощ. Четиримата от компанията на Йонов издърпали своя приятел, казали му да остави възрастния мъж, защото имало много хора.

Пострадалият възрастен мъж успял да се изправи и тръгнал към дома си. В близост до детска площадка, Йоко Йонов го пресрещнал и се нахвърлил отново върху него. Започнал да го удря с ръце и крака по тялото и главата.

В побоя над 64-годишният мъж се включил и 15-годишният тогава Мартин Райков, който ритал и удрял пострадалия, докато мъжът спрял да мърда. Останалите трима спътници безучастно наблюдавали. След това петимата изоставили Иванов в безпомощно състояние и си заминали.

Пристигналият на място екип на спешната медицинска помощ само установил настъпилата смърт на възрастния мъж.

Според заключението на съдебно медицинската експертиза смъртта на Стоян Иванов се дължи на дихателна и сърдечносъдова недостатъчност, настъпила в резултат на тежката черепномозъчна травма, довела до развитието на тежък мозъчен оток с вклиняване.

Пред първата съдебна инстанция производството се е провело по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимите са признали за верни всички факти, описани в обвинителния акт и са се съгласили да не се събират доказателства за тях.

Припомняме, жестокото убийство на Стоян Иванов от групата цигани изправи Правец на ръба на бунт.