Правец е на ръба на бунт заради жестокото убийство на 64-годишен мъж, съобщава БНТ. Местните жители събират подписка за изследване на два фургона пришълци, които са се заселили в махала извън града. Именно от тази махала са и извършителите на убийството.

В Правец често се случват свади между българи и цигани. Всичко започнало преди 6 години, когато група цигани се настанили около автогарата. Поредното спречкване станало на 6 март. Тогава циганите се подигравали на част от жените на гаровата площадка. 64-годишният Стоян се опитал да защити честта им.

Впоследствие, когато се отправил към дома си, бил нападнат и пребит до смърт от двама младежи на 15 и 18 години. Двамата цигани веднага са задържани.

По-късно днес се очаква прокуратурата да поиска мерки за неотклонение.

След трагичния инцидент става ясно, че напрежението е трупано с години. Хората твърдят, че не трупат гняв към всички цигани, а ги делят на местни и придошли. Според тях проблемните са двете фамилии, които живеят във фургони извън града, но се навъртат около автогарата и училището. Именно от тези фамилии са и двамата задържани за убийството на 64-годишния мъж.

Убитият е бивш дългогодишен служител на МВР, награждаван за добра служба. Работил и като началник на охраната в АЕЦ „Козлодуй". След пенсионирането си се преместил в Правец със съпругата си, за да живеят спокойно старините си.

Над 400 души от града към момента са изразили желание циганите да бъдат изселени от Правец. Според общинските власти преди няколко месеца адресните регистрации на циганите във фургоните са закрити. Подписката срещу тях ще продължи поне до вторник, когато е погребението на убития мъж.

След нападението полицията извела от града циганските фамилии, но страхът у местните жители остава. Те са категорични, че ако подписката не помогне, ще вземат нещата в свои ръце.