Съдът остави окончателно в ареста непълнолетния циганин, обвинен за убийството на Стоян Иванов в Правец.

Сълзите на 15-годишния Мартин Райков не трогнаха апелативните съдии, които прецениха, че въпреки началната фаза на разследването, има достатъчно доказателства, че той е съизвършител на деянието.

Припомняме, до фаталния петък се стига, след като младежите се закачали с група преминаващи жени. 64-годишният Стоян Иванов проявил най-обикновено джентълменство и защитил дамите. Циганите го погнали с юмруци и ритници и го пребили до смърт.
За това деяние пред Темида отговарят 18-годишният Йоко Георгиев и 15-годишният Мартин Трайков, които миналия понеделник бяха оставени в ареста.

Самият Мартин ронеше сълзи както на влизане, така и на излизане от съдебната зала. Съдията дори го прикани да седне, ако ще реве.

Адвокатката му изтъкна, че по време на инцидента имало общо 5 лица. Мартин, по думите й, бил единственият, който ги подканил да спрат боя. Само той се притекъл да попита пострадалия какво му е, изтъкна още защитата.
И пред апелативните съдии адвокатката подчерта, че в мелето участвало и 12-годишно дете, което нанасяло множество удари с крак в главата на убития от бой.
Защитникът на Мартин посочи, че смъртоносните удари са били нанесени от другите момчета, а не от клиента й.

До момента на убийството той бил без провинения и ходел на училище. В семейството му са общо 9 деца. Бащата и майката на Райков първоначално не разбраха, че синът им остава в ареста. Двамата твърдят, че той не е виновен и бил добро дете. По думите им, в деня на инцидента, убитият Стоян подгонил и ги напсувал, визирайки малцинствения им произход. Според бащата семейството на другия подсъдим - Йоко Георгиев - били престъпници.