Без президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и главния прокурор Борис Велчев в Дом 2 на Резиденция Бояна се проведе тържеството по повод 20-годишнината от създаването на ВСС.

На събитието дойдоха действащи и много бивши членове на ВСС, като сред официалните гости бяха Любен Корнезов, градският прокурор Николай Кокинов, Цвета Маркова, омбудсманът Константин Пенчев и четирима бивши правосъдни министри, които поздравиха членовете на ВСС за годишнината.

Председателят на ВАС Георги Колев заяви, че това е 6-ти поред действащ съвет. По думите му работата на ВСС е насочена към едно - спазване на законността в България. Той смята, че страната ни е една от държавите с най-демократични системи на управление по отношение на съдебната власт.

Малко са европейските държави, в които съответния министър на правосъдието няма пряко отношение на назначаването", коментира Колев и допълни, че в повечето страни висшите съдебни съвети имат основно консултативна роля, а решаващият орган е министърът на правосъдието. По думите му това е основа за изграждане на демократично действаща съдебна система. Той заяви и че ВСС е успял да запази независимостта на съдебната система у нас.

Полският посланик у нас Лешек Хенсел, който също беше сред официалните гости на събитието, посочи, че тази институция играе особено важна роля. По думите на Хенсел докладите по механизма за сътрудничество и проверка са едно от доказателствата за това. Той цитира Монтескьо, който казва, че независимостта на съдебната власт трябва да е истинска, а не само привидна.

Поздравителни адреси бяха изпратени от президента Георги Първанов, от Искра Фидосова, от Конституционния съд, от Борис Велчев, от Националния институт по правосъдие и много други институции и организации.

По повод годишнината ВСС издаде юбилейна хроника, която обхваща дейността на ВСС от 1991 до 2011 г. В луксозното издание са включени най-важните и обществено значими решения на ВСС през този период. Публикувани са снимки и информация за членовете на Съвета, ръководителите на върховните съдилища, главните прокурори и министрите на правосъдието, работили през последните 20 години.

В хрониката са отбелязани всички важни международни и вътрешни политически и обществени събития, имащи връзка с дейността и развитието на върховния орган на съдебната власт. Включени са Правилника за организацията и дейността на ВСС и неговата администрация, както и информация за дейността на постоянно действащите комисии. Луксозната книга получиха всички гости на тържеството по случай 20-годишнината.