За една седмица при проверки в рамките на кампанията от Пътна полиция са засекли над 25 случая, при които възрастни хора пресичат неправилно с малките си деца.

До настоящия момент са проведени над 200 операции, при които са установени повече 250 водачи, които отнемат предимството на пешеходци и повече от 1 300 пешеходци, които пресичат неправилно. Кампанията, проведена между 4 и 10 февруари, е била съсредоточена в установяване на нарушения на водачи, които отнемат предимството на пешеходци, но и на пешеходци, които пресичат неправилно.

Данните представи инспектор Илия Георгиев от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

От началото на месеца до момента са настъпили над 160 катастрофи, загиналите са общо 15, част от тях са пешеходци.

На въпрос на news.bg колко глоби са наложени до настоящия момент, от полицията заявиха, че над 1 300 пешеходци са санкционирани за това, че не спазват правилата за движение по пътищата.

Хванаха 1 350 неправилно пресичащи пешеходци за седмица

Хванаха 1 350 неправилно пресичащи пешеходци за седмица

250 водачи пък отнели предимство на пешехдоци

За неправилно пресичане се предвижда глоба от 50 лева, а усилията на полицията са насочени към ефективен контрол на участниците в движението.

Георгиев посочи, че е заложено в плана на работа на всички звена в Пътна полиция да се провеждат множество подобни акции.

Полицията апелира да се спазва пътната безопасност. Според органите на реда културата по спазване на правилата е дълготраен процес, с който трябва да даваме правилен пример на подрастващите.

"Моля, не допускайте грешката да съветвате децата си да пресичат на червен светофар или на място, което не е обозначено с пешеходна пътека", съветва инспектор Георгиев.

Той е сигурен, че родителите на подрастващите не обръщат достатъчно внимание и не съобразяват, че едно неправилно пресичане може да застраши живота им.

Полицаи следят къде пресичат пешеходците

Полицаи следят къде пресичат пешеходците

При неправилно пресичане ги глобяват с 50 лв.