За 3042 души са били използвани СРС-та през 2020 г., съобщава БНТ, позовавайки се на доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

За сравнение през 2013 г. подслушваните и проследяваните са били 4452, а през 2014 г. - 4202 души.

Най-много заявени СРС-та има от МВР - общо 51.12%. С 36.98% прокуратурата се нарежда на второ място, а на трето е ДАНС със 7.28%.

През миналата година 435 са подслушванията и проследяванията, започнали при условията на неотложност (т.е. преди да се поиска разрешение от съдия, като съответно в срок такова разрешение е поискано). За справка, през 2018 г. тези случаи са били 607.

Спецсъдът отрича да е разрешавал да се подслушва служебният премиер

Спецсъдът отрича да е разрешавал да се подслушва служебният премиер

Съдът определя твърденията на ген. Атанасов и МВР министъра като "внушения"

През 2020 г. в 365 случая съдиите са отказали да дадат разрешение по искане за прилагане на СРС.

Националното бюро за контрол на СРС-та е извършило 240 проверки през миналата година, при 133 през 2018 г. и 230 през 2019 г. Заключението от проверките е, че съдебният контрол при прилагането на СРС-та е значително завишен.

През миналата година Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства не е установило случаи на неправомерно прилагане на СРС-та, докато през 2014 г. има 4 такива случая, а през 2015 г. - 10.

Хаджигенов и Бабикян дават списък с искания за СРС-та на Рашков

Хаджигенов и Бабикян дават списък с искания за СРС-та на Рашков

Хаджигенов е получил документите от "висок, едър човек с каскет"

Припомняме, през май ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" обяви, че има данни, че 32 политици от "Има такъв народ", ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани от звено "Вътрешна сигурност" на МВР, ГДБОП и ДАНС. За следени политици потвърди и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той заяви и че спрямо премиера ген. Стефан Янев също е било прилагано СРС.

В края на миналия месец прокуратурата обяви, че възлага проверка в дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР, ГДБОП и ДАНС, за да се разбере дали наистина е имало подслушвани на политици.

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Според него се унищожават материали...