Спрямо 37 граждани са искани, разрешени и прилагани специални разузнавателни средства. Това е установило Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

От звеното съобщават, че между 1 май и 30 септември тази година в НБКСРС са постъпили 116 сигнала от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС.

От тях 64 сигнала са от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии, както и от участници в протестите през лятото на 2020 г.

По повод постъпило писмо от Временната комисия за разследване на полицейското насилие при протестите през 2020 г., както и за разследване на използване на СРС спрямо на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията при 46-тото Народно събрание, НБКСРС се е самосезирало по отношение на 141 граждани.

Към момента са приключили 202 преписки, а проверките по 55 преписки продължават.

От Бюрото за контрол: Спрямо двама от протестите е прилагано неправомерно СРС

От Бюрото за контрол: Спрямо двама от протестите е прилагано неправомерно СРС

Текат още 6 проверки, които обхващат повече лица

Установено е, че спрямо 37 граждани са искани, разрешени и прилагани СРС.

По отношение на две лица са били използвани неправомерно СРС, за което са уведомени компетентните държавни институции.

При спазване на разпоредбите на чл. 34ж от ЗСРС Националното бюро уведомява служебно гражданите, че спрямо тях са били прилагани неправомерно СРС.

3042 души са подслушвани със СРС-та през 2020 г.

3042 души са подслушвани със СРС-та през 2020 г.

Не са установени нарушения при прилагането им

Припомняме, СГП се самосезира по медийни публикации за незаконни подслушвания на граждани, участващи в протестите през 2020 г. Скандалът тръгна от изказване на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, но и други политици от опозицията се включиха с твърдения, а и със списъци, че са били подслушвани. Потвърди и лично служебният министър на МВР Бойко Рашков. Подобно твърдение направи и служебният министър Стефан Янев.

През юли обаче Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването за това дали са били подслушвани политици, като е прекратила образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК, тъй като не са намерени доказателства за незаконни действия.