Втори обвинителен акт за незаконния ремонт на художествения и архитектурен паметник на културата "Куршумлу джамия" внесоха от Окръжната прокуратура в Силистра, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

От Окръжната прокуратура в Силистра внесоха в Окръжния съд в града втори обвинителен акт за незаконния ремонт на "Куршумлу джамия". Сградата е художествен и архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

39-годишният Бюрхан С. от Дулово ще бъде изправен пред съда за извършени ремонтни дейности по интериора и подовата настилка на джамията като продължавано престъпление. Подсъдимият е с мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева.

В периода от март до април 2015 год. без да притежава необходимите разрешения за извършване на ремонтни работи в сграда, паметник на културата с национално значение, подсъдимият Бюрхан С. наредил измазването на стените на джамията на два метра от пода, като изцяло са унищожени стенописи отпреди 500 год. Реставрацията им върху площ от 80 до 110 кв. метра ще струва около 27 000 лева.

Върху пода на „Куршумлу джамия“ било поставено дървено дюшеме, което скрило оригиналната керамична подова настилка. По фасадата на сградата необратимо е унищожен оригинален каменен градеж, чието възстановяване би оскъпило бъдещи консервационно-реставрационни работи. 

В хода на разследването бил разпитат имамът на новата джамия в Силистра, който посочил, че през пролетта на 2015 г. подсъдимият Бюрхан лично заявил пред него, че възнамерява да извърши ремонт на интериора на „Куршумлуджамия“  без разрешително.

Наетите от него строителни работници искали да изхвърлят големи каменни плочи от прозорците, но имамът успял да ги спре с аргумента, че са на повече от 500 г.

За незаконния ремонт на фасадата на джамията в Силистра подсъдим е и турският гражданин А. Ялчъндаг,който в периода от 28 октомври до 9 ноември 2015 год. наел неспециалисти, които запълнили образуваните каверни по стените на джамията с мраморен прах, каменно брашно и бял цимент.

Според назначените експертизи по досъдебното производство тези материали били крайно неподходящи и се различавали по състав, плътност и цвят от оригиналния камък на джамията, построена около 1680 год. от архитект от школата на известния османски архитект Синан паша.

Заради оловния купол на градежа тя била наречена „Куршумлу джамия“. Съдебното следствие срещу А. Алчъндаг ще се води при условията на задочното производство, тъй като напуснал България.

Предстои делото срещу Бюрхан С. да бъде насрочено за разглеждане в Силистренския окръжен съд.

Припомняме, Куршумлу джамия е от така наречените "султански тип". Молитвеният салон е покрит с масивно каменно кубе, което е "поставено" върху квадратна основа и четири пандадива. Градежът е от дялани варовикови квадри и хоросанов разтвор. Кубето има двуслоен градеж от камък и тухли.

Стенописната украса датира от периода 1730-1800 година и е изпълена изключително професионално. Съсредоточена е най-вече в богато изрисуваните стени, в тавана и в пода, покрит с килими. Украсата на вътрешните стени е била от цветни камъни, както и зидарията на прозорците и вратите.

Темите, избрани за украса на стените, са характерни флорални мотиви и представляват стилизирани рози, карамфили, лалета и др, е информацията, открита за джамията - такава е била преди "ремонта" на двамата недоброжелатели.