49 училища в столицата излизат в грипна ваканция. Заради високото нива на заболеваемост сред учениците от днес до понеделник учебни занятия няма да има.

От тези 49 училища само едно ще остане затворено, заради липсата на парно отопление.

Освен учениците, в останалите 48 училища много от преподавателския състав също боледува.

Бившият здравен министър Желев: И този грип ще мине и отмине.
Още...

Припомняме, вчера стана ясно, че има голяма вероятност да се обяви грипна ваканция за училищата в цялата страна заради бързото увеличение на заболеваемостта. Решението трябва да бъде взето до края на седмицата, когато се очаква заболелите от грип да достигнат 196 на 10 000 души, което е и достатъчно, за да се обяви епидемична обстановка.

Към вчерашна дата статистиката показва, че 132 на 10 000 души са с грип или грипоподобни заболявания. Това са около 100 000 души в национален мащаб.
Грипна епидемия е обявена в 12 области в страната.

Последно: И област Плевен обяви епидемия. Всички свиждания в „Пирогов" са прекратени.
Още...

Също вчера бе обявено за пети смъртен случай от новия щам А(Н1N1). Починал е мъж на 27 години от Петрич. По информация човекът е провеждал самолечение и е потърсил лекарска помощ едва на 10-ия ден след появата на симптомите.

Правителството отпусна допълнителни 12 милиона лева за закупуването на антивирусни препарати. В момента в болниците има около 130 000 дози от тези лекарства, а плановете са да се закупят още 600 000 дози. В търговската мрежа се очаква да постъпят около 60 000 дози в началото на следващата седмица.

Междувременно стана ясно, че ЕК е предала на страните от ЕС искането на България за още противогрипни препарати. Това съобщи комисар Меглена Кунева и добави, че ще е добре българската страна да потърси и двустранни контакти с тях, за да намери по-бързо недостигащите медикаменти. Става дума за 200 000 дози антивирусен препарат.