40-годишен мъж беше осъден на 5 години "лишаване от свобода" и глоба от 5000 лева, защото принудително е събирал задължения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Търговище.

Мъжът в качеството си на длъжностно лице се е опитал да принуди петима души да върнат заемите си към кредитна институция. Той ги заплашвал с насилие и с убийство.

Обвиняемият работел като офис мениджър във фирма за бързи кредити в София. Работата му включвала да отговаря за получени суми по одобрени кредити и да оперира с финансови средства, собственост на същата.

През декември 2017 година мъжът бил командирован в офис на фирмата в град Търговище, като една от задачите му била да се заеме с уреждане на забавени плащания. В началото на декември 2017 г. 40-годишният мъж организирал и осъществил срещи с двама мъже и три жени, които имали задължения към кредитната институция, която представлявал.

Той се държал агресивно с клиентите и отправял към тях и към семействата им различни закани и заплахи за саморазправа, нанасяне на побои и дори се заканвал "да ги убие". Двамата мъже станали жертви не само на вербална, но и на физическа агресия от негова страна. Като в началото на срещите си с тях, с цел да ги респектира, им нанасял по няколко удара. Поведението на мъжа и неговите действия довели до сериозни притеснения и страх в потърпевшите.

Присъдата може да се обжалва пред Варненския апелативен съд.