Ботевградски полицаи задържаха побойник, пребивал 5-годишно дете, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Мъжът е задържан за 24 часа, а момиченцето е настанено в реанимацията на „Пирогов", с множество травми и наранявания.

Сигналът за инцидента е получен в местното районно управление вчера следобед на тел. 112, когато анонимен жител от с. Скравена съобщил за дете, жертва на побой.

Пристигналият на мястото на инцидента полицейски екип заварил възрастни хора и няколко деца в къщата, но по нито едно от тях нямало следи от наранявания.

Около 21.00 часа обаче криминалисти научили, че на същия адрес действително има пребито дете. Когато влезли в къщата, майката - Д.Г. (29 г.) се опитала да скрие едно от децата като го покрила с одеяло.

Петгодишното дете било в явно неадекватно състояние, цялото в синини. Заедно с майката, то е транспортирано в ботевградската болница, а впоследствие - в "Пирогов". Лекари установили, че детето е с оток на мозъка, счупване на кост, множество хематоми, констатирани са и стари травми.

Според първоначалната информация детето е пребито от биологичния си баща - Т.Н. (31 г.). До декември миналата година момиченцето било настанено от социалните служби в Дом за деца, лишени от родителски грижи в с. Гурково, поради невъзможността на родителите да се грижат за него. Тогава майката и бащата декларирали, че материалното им положение е по-добро и искат да си го вземат от дома.  

За случая са уведомени служителите от Отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане"-Ботевград.

Задържаният е криминално проявен, известен за множество кражби и грабеж, осъждан.

В момента полицаи разпитват съседи и роднини на семейството. По случая е образувано досъдебно производство.