Върховната администартивна прокуратура /ВАП/ се самосезира по информация в медиите през 2019 г. за ограничаване на достъпа до морски плажове "Русалка - бейби плаж", "Русалка - централен" и "Русалка - каяк".

В хода на работата по преписката ВАП сезира министъра на туризма с оглед правомощията му за извършване на проверки и налагане на санкции при нарушения на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Ангелкова сезира прокуратурата за бариерата на "Русалка"

Ангелкова сезира прокуратурата за бариерата на "Русалка"

Според закона, община Каварна е компетентна да осигури свободен достъп до плажа

На 13-ти юли ВАП е уведомена от министъра на туризма, затова че е установено нарушение, изразяващо се в ограничаване на правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до морските плажове.

На нарушителя - търговско дружество и наложена е имуществена санкция в размер на 5000 лв.

Припомняме, че през юни стана ясно, че до месец трябва да премахнат незаконните бариери на плаж "Русалка". 

През юли 2019 г. Министерство на туризма сезира прокуратурата за ограничаване на достъпа към плажовете на Русалка с платена бариера. За ситуацията се получиха сигнали в публичното пространство.

До месец премахват незаконните бариери на плаж "Русалка"

До месец премахват незаконните бариери на плаж "Русалка"

Това е разпоредено в заповед на кмета на Каварна

Припомняме, че незаконността на таксите и ограниченията, въведени от собствениците на комплекса "Русалка" се установяват всяка година. News.bg откри в архива си такава новина от преди 9 години с позоваване на зам.-окръжният прокурор на Добрич Георги Коларов.

Миналата година също бе установено, че загражденията на комплекса са незаконни.