Върховният административен съд излезе с решения по 7 от делата, образувани по жалби срещу решението на Министерския съвет, свързано със закона "Магнитски".

По шест от делата съставите на ВАС са разделили производствата. В частта им, в която се иска отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на България, извършени в изпълнение на решението на правителството до датата на обжалването, делата се изпращат по подсъдност на Административен съд София - град.

Шестте състава на върховните съдии приемат, че съгласно Административнопроцесуалния кодекс на ВАС като първа инстанция са подсъдни само дела по оспорване на изрично посочени административни актове, според техния издател и предмет на оспорването. Производствата по чл.250 АПК, каквито са исканията в жалбите в тази им част, не попадат в нито една от визираните хипотези. По тази причина родово и местно компетентен да се произнесе по тях е Административен съд София - град. Съгласно разпоредбите на АПК първоинстанционният съд трябва да се произнесе незабавно по исканията за отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на България във връзка с решението на Министерския съвет.

Решението за "черни списъци" по "Магнитски" не може да се изпълнява, реши ВАС

Решението за "черни списъци" по "Магнитски" не може да се изпълнява, реши ВАС

Това означава, че не са възможни нови разширения на "черния списък"

В останалата им част жалбите ще бъдат разглеждани по същество от ВАС. Предстои да бъдат определени дати за провеждане на открити съдебни заседания.

Седмото решение e във връзка с дело, образувано по жалба на физическо лице. По него върховните съдии оставят без разглеждане искането за спиране предварителното изпълнение на решението на правителството. Причината е, че органът не е допуснал предварително изпълнение на процесното решение. Съставът е приел, че решението на МС е индивидуален административен акт и жалбата спира неговото изпълнение. В останалата му част делото ще бъде насрочено за разглеждане по същество в открито съдебно заседание.

Във ВАС днес са постъпили и нови четири жалби на физически лица, с което общият им брой до момента вече е 54.

Съгласно заповед на председателя на ВАС жалбите във връзка с решението на Министерския съвет се разпределят на случаен принцип между всички върховни съдии.