В Европа са регистрирани нови 60 психоактивни наркотични вещества /повечето от които синтетични/. Те са лесно достъпни и водещи до увеличаване на смъртните случаи.

Това стана ясно от думите на зам.-вътрешния министър Красимир Ципов в Бургас по време на дискусия на тема "Наркотиците - риск за бъдещето". Данните, цитирани от Ципов, са от доклада на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, информираха от МВР.

С видеоклип  МВР обяснява вредата от синтетичните наркотици в Шумен

С видеоклип МВР обяснява вредата от синтетичните наркотици в Шумен

Хванати са 24 шофьори от 18 до 30-годишни, карали след употреба на наркотици

Заместник-министър Ципов представи мерките по противодействие разпространението на наркотични вещества и резултатите от полицейските действия в последните месеци.

Сред обсъдените теми бяха повече дрегери по пътищата за тестване на наркотични вещества, както и промяна в Наредбата за обществен ред на общините, за да има санкции при т.нар. маловажни случаи. Обсъдено е било и по-високо ниво на сигурност и охрана в училищата, целенасочена работа с родители и създаване на Закон за вещите лица.

В срещата се включиха директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов, кметът на община Бургас Димитър Николов, председателят на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова, представители на апелативна, окръжна и районни прокуратури, неправителствени организации, педагогически съветници и социални работници.

България не прави изключение от европейските тенденции при разпространението на наркотични вещества, но обемът е по-малък, заяви Ципов.

За първите пет месеца на тази година МВР и "Агенция "Митници" са иззели 236 кг хероин, 23 кг кокаин, 296 кг марихуана, 112 кг канабис, 101 кг синтетични наркотици и др. Съпоставката с данните от миналата година показва минимално намаление на иззети количества, но увеличение при иззетите количества марихуана, обобщи зам.-министърът.

Като превантивни дейности за ограничаване на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите, той открои: лекции в учебните заведения, поддържане на постоянни контакти с представителите на общините, педагогическите колективи и нестопанските организации, раздаване на превантивни брошури.

"Регулярни са полицейските действия за ограничаване на престъпните посегателства срещу подрастващите. За 2017 г. на територията на цялата страна са проведени общо 4247 специализирани полицейски операции, проверени са 8093 училища и училищни райони, профилактирани са над 10 000 наркосборища, питейни и увеселителни заведения. За престъпления, свързани с наркотични вещества, през изминалата година са задържани 7233 души", отчете заместник-министър Ципов.