Близо 200 милиона възрастни от страните в Европейския съюз страдат от различна форма на затлъстяване, като тази цифра не включва броя на децата и подрастващите.

Данните бяха оповестени на пресконференция в столицата, организирана от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD), съобщи zdrave.net.

На срещата стана ясно, че само за последните години затлъстяването в Европа продължава да взема застрашителни размери. Разпространението му сред жителите на Стария континент е нараснало с 30%, а разходите за лечение вече съставляват 7% от всички здравни разходи в ЕС.

Контакти със специалистите могат да бъдат осъществени на мобилни телефони 0886/813433 и 0879/468588, както и на електронен адрес office@evrodiet.com.

За съжаление, страната ни не прави изключение от посочените тенденции, изтъкна един от водещите български диетолози проф. Светослав Ханджиев от BASORD.

От думите му стана ясно, че 60% от българите са с наднормено тегло, а 20% от тях имат затлъстяване.

Българинът продължава да се храни крайно нездравословно, всеки ден поема 3-4 пъти повече сол от установената норма, предпочита готовите, сладките и мазните храни, не обича да се движи и е силно стресиран - а всичко това взето заедно е много обезпокоително, посочи специалистът.

Склонни сме да се храним бързо, притеснено и да не сдъвкваме храната добре, което носи допълнителни рискове за нас, коментира Ханджиев.

Според него това налага промени в отношението на българина към собственото му здраве. Специалистът даде много висока оценка на усилията на правителството на затегне контрола върху производството на храни и да въведе строг ред в тази сфера.

Стана още ясно, че на Световния конгрес по затлъстяване преди дни в Стокхолм е бил поставен акцент върху последните тенденции в научните изследвания върху склонността към затлъстяване и болестните процеси, обусловени от наднорменото тегло.

Генетичната предразположеност учените определят като „зареден пистолет", чийто спусък може да бъде дръпнат от няколко фактора - небалансирано и нередовно хранене, обездвижване, постоянни високи нива на стрес, фактори от околната среда.

Представена бе и новата програма за профилактика и лечение на затлъстяването EURODIET под медицински контрол, която дава възможност за отслабване със здравословни и вкусни храни с фиксирано съдържание на витамини и минерали, които се предоставят в готови опаковки и могат да се комбинират с други подходящи продукти.

У нас вече има подготвени диетолози за работа с програмата EURODIET, предстои да бъде преведен на български език и специализиран софтуер, с помощта на който ще бъдат съставяни индивидуализирани препоръки за всеки пациент.

Контакти със специалистите могат да бъдат осъществени на мобилни телефони 0886/813433 и 0879/468588, както и на електронен адрес office@evrodiet.com, бе съобщено още на пресконференцията.