Около 60 процента от българите са с наднормено тегло, а 20 на сто са със затлъстяване. Това съобщи доц. Светослав Ханджиев, един от водещите специалисти у нас в областта на храненето, цитиран от БТВ.

Според него профилактиката на затлъстяването трябва да започне не в детската възраст, а още по време на бременността.

В курорта Албена тече осмият международен симпозиум по затлъстяване и съпътстващите го заболявания, в който участват над 200 учени от 17 страни.

Доц. Ханджиев определи затлъстяването като световна пандемия. Затова е особено важно профилактиката да започне не от детската възраст, а още по време на бременността.

Една бременна жена, една бъдеща майка, трябва да знае, че за де не бъде нейното дете пълно, после да стане дебело и болно от захарен диабет тип 2, сърдечно съдови заболявания като повишеното кръвно налягане и т.н., теглото на бъдещата майка не бива да се увеличава повече от 10-12, най-много 15 килограма, това е доказано от световната практика.

Освен неправилното хранене и ниската физическа активност, друга причина за затлъстяването е недостатъчният сън.

Повечето хора си мислят, че 4-5 часа сън са им достатъчни, защото се чувстват добре и могат да си вършат работата добре. Но това не е добра идея.

Знаем, че децата прекарват много часове пред телевизора, видеото или компютъра и не винаги се наспиват добре. Това може да има нежелан ефект върху контрола на апетита, обяснява проф. Арне Аструп.

Затова специалистите съветват възрастните да спят поне по седем часа, а децата между 10 е 12 часа.