7000 лева заплата за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), решиха окончателно депутатите, приемайки на второ четене Закона за съдебната власт. Още от сутринта темата за заплатите на членовете на съвета бе акцент в дебатите. 

С приетите изменения се изравняват заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет с тези на главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд или около 7000 лева.

Освен това ще им бъдат изплащани средства за облекло в размер на две средномесечни заплати. Платеният им годишен отпуск ще е 30 работни дни.

Депутатите „захапаха” заплатите на членовете на ВСС
Обновена

Депутатите „захапаха” заплатите на членовете на ВСС

Те отново се захванаха със съдебната реформа

Според мен не е нормално членовете на ВСС да взимат заплати по-високи от тези на съдии, прокурори и следователи във върховните съдилища, съгласи се правосъдният министър Екатерина Захариева.

Депутатите приеха още решенията във ВСС да се вземат с явно гласуване. Решенията на колегиите във ВСС, които са свързани с назначаване, повишаване, преместване и освобождаване от длъжност на магистратите, трябва да се вземат с мнозинство не по-малко от 8 гласа за Съдийската колегия и не по-малко от 6 гласа за Прокурорската. 

Задължава се ВСС да провежда своите заседания публично, с пряко излъчване в интернет, освен в случаите, когато се обсъжда налагане на дисциплинарно наказание на магистрат или се разисква документ, който съдържа класифицирана информация. Социалистите се обявиха срещу явното гласуване. То щяло да превърне ВСС в политически зависим орган.