9 полицаи са ранени от началото на протестите у нас. Това съобщи пред Нова телевизия директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

По негови думи част от пострадалите вече са изписани за домашно лечение.

В длъжностната характеристика на полицая не пише, че трябва да бъде бит, плют и поругаван, категоричен бе шефът на СДВР.

Той обяви и че има информация, че се плаща на провокаторите, за да предизвикат безредици. Има определени групи от млади хора, които се опитват да провокират и да опорочат протеста, посочи Хаджиев и допълни, че засега полицията има само предположения кой ги изпраща. Той обаче увери, че се работи изключително сериозно, за да бъдат тези хора изправени пред правосъдието.

СДВР има данни за организирани провокации на протестите

СДВР има данни за организирани провокации на протестите

Увериха, че от страна полицаите няма да има провокации, насилие и агресия

Шефът на СДВР бе категоричен, че никога не е била отказана медицинска помощ на някого на протестите.

Относно правомощията на униформените Хаджиев обясни, че когато спрямо едно лице е издадено нареждане и то агресира, полицаите имат право да използват физическа сила, за да му поставят белезници.

Според него няма грешка при организацията на протеста. "В първия кордон са колеги с жилетки "Антиконфликт", ние сме насторени моролюбиво, на колегите е разпоредено да не се употребява физическа сила", обясни Хаджиев.

Той подчерта, че правото на протест е изконно човешко право, а работата на полицията е да действа като гарант за спазването на тези човешки права.

Полицията призова за организация и план на протеста

Полицията призова за организация и план на протеста

Един е обвинен, общо 13 са арестувани, от които двама са непълнолетни