"Няма как промяна на обществено-политическата обстановка, тогава да се превръщаме в репресивен орган, или в лошите". На брифинг пред журналисти директорът на СДВР Георги Хаджиев недоумява как младежи налитат да се саморазправят с полицаи. За пореден ден на брифинг в СДВР призоваха хората да протестират мирно, защото полицията е единственият гарант за запазване на мира в столицата.

"Натрупва се сериозна умора в нашите служители", призна Хаджиев и посочи, че полицейските служители са подложени под изключителен стрес.

По закон полицията има право да използва сила, но изрично им е казано да не го правят, стана ясно на брифинга.

Протестът пламна като искра, но трудно може да задържи високия заряд

Протестът пламна като искра, но трудно може да задържи високия заряд

Страхил Делийски: Твърде късно е за оставка

Заместник директорът на СДВР Антон Златанов призна, че полицията има проблем с липсата на организация - недостатъчно ясно подадено заявление за протест, в което не е посочен маршрутът, времетраенето на протеста и на шествието и др. подробности, които биха улеснили опазването на реда. Много е трудно да се създаде предварителна организация с различните групи и различните лидери, призна старши комисар Антон Златанов.

Златанов посочи, че служителите на реда имат подкрепата на повечето от мирно протестиращите, а поводът за агресия в един момент става измислен, изтъкна старши комисар Златанов.

Полицията няма да позволи група лица да опорочат протеста, увери Хаджиев. Отново стана ясно, че МВР знае, че в протеста се вклиняват провокатори, които са платени. Зам.-директорът на СДВР посочи 100 - 200 и дори 500 като брой евентуални ултрасни.

Шефът на СДВР призова младежите, които хвърлят самоделни взривни устройства на протестите, да се замислят дали не е възможно да пострадат невинни хора, близки роднини, майки с деца или медиите.

Червена боя и счупени стъкла - следите от протеста

Червена боя и счупени стъкла - следите от протеста

Напрежението беше около бившия Партиен дом

Иначе вчера след 22 ч. са задържани шест души, които са съпричастни към вандалския акт спрямо сградата на бившия Партиен дом. Установени са още седем души, които участват в "опит за метеж", по думите на Хаджиев. Повдигнато е едно обвинение за хулигански действия с особена дързост и цинизъм.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа и е внесено искане за постоянното му задържане под стража. Разпитани са множество свидетели и полицейски служители. В процеса на работа ще бъдат привлечени още няколко обвиняеми. Обемът от материали е много голям и трябва време, за да може да се прегледа всичко.

Част от задържаните са криминално проявени, а единият задържан човек има вече криминална проява за нанасяне на телесни проведи. Друг от задържаните е с условна присъда за наркотици. Сред задържаните има и двама непълнолетни 15-годишни младежи, които са закарани в Пето районно управление, родителите им са уведомени.

СДВР са оптимисти, че всички ще бъдат установени и задържани.

Двама полицаи са пострадали от вчерашния протест, които са в добро общо състояние. Полицията няма данни за пострадал човек от самите протестиращи.

Надали има човек, който да иска и да възпрепятства упражняването на правото на протест. Хората имат право на различни мнения, да шестват мирно и в крайна сметка на нашата задача е да се опитаме да запазим живота на гражданите и да предотвратим сериозни инциденти, каза още Хаджиев.