Имам много сериозни основания да се съмнявам, че интересите на Министерството на отбраната са били защитавани, съответно интересите на държавата. Това заяви пред БНР служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Той обясни, че са били извършвани предварителни 100-процентови авансови разплащания по договори. Около 80-90% от договорите били авансово разплатени.

Панайотов посочи, че такъв е случаят с изграждането на инфраструктурата на новите самолети Ф-16 на авиобаза "Граф Игнатиево", където от декември 2020 г. до май 2021 г. са били разплатени авансово над 184 млн. лева.

Министърът обясни, че от всички около 50 проекта по изграждане на инфраструктурата се работи по три, а парите са платени.

Каракачанов: Инхаус поръчки в МО са правени за F-16 заради вътрешни правила

Каракачанов: Инхаус поръчки в МО са правени за F-16 заради вътрешни правила

За определени обществени поръчки можело да се поканят само фирми с натовски сертификат

Под булото на секретността не са правени търгове и конкурси за избор на изпълнител на даден проект или дадена обществена поръчка, заяви той и допълни, че проектите са раздавани с посочване на дадените фирми.

По думи на Панайотов това е ставало както при проектите, съдържащи класифицирана информация, така и при останалите.

Относно инцидента с падналия МиГ-29 министърът съобщи, че до две седмици ще приключи работата на разследващите от Военна полиция. Официалният доклад ще бъде в две части - класифицирана и некласифицирана информация.

Министерството на отбраната сключвало договори за обществени поръчки за 8 ч.

Министерството на отбраната сключвало договори за обществени поръчки за 8 ч.

Силовият министър не "ровел", а проверявал законосъобразността на дадени действия

Той бе категоричен, че няма интерес истината по случая да бъде потулена. Според Панайотов има максимална прозрачност в хода на проверките и по всеки детайл.

Да спрат спекулациите и заблуждаващите мнения "на десетките т.нар. "експерти", призова министърът на отбраната. Според него това още повече задълбочава негативните настроения и пречи на разследването.

Панайотов заяви, че пилотите и техническия състав в база "Граф Игнатиево" са принудени да преодоляват насаждания страх за бъдещето на авиацията.

Той бе категоричен, че самолетите не са технически неизправни.

"В сила е рамков договор с производителите на МиГ, които могат да предложат най-качествената и професионална поддържка на тези машини. Предстои сключването на ново споразумение за поддръжка", обясни Панайотов и допълни, че скоро на Съвет по отбрана ще бъде разгледано търсенето на опции за интегрираната поддръжка на МиГ-29.