Вече е установен контакт с производителя на изтребителите МиГ - 29, руската самолетостроителна компания РСК МиГ и се чака отговор специално за черната кутия на падналия в морето наш самолет. Все още няма обратен отговор, но има предварителен ангажимент.

Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред БиТиВи по повод инцидента край Шабла с падналия самолет на майор Валентин Терзиев. Вариантът е да се разчитат данните от черната кутия и който може - с него ще работим, обясни той. Ще се съобразим с условията от производителя, те най-добре знаят, уточни министърът.

Версии за инцидента с МиГ-29 в Черно море

Версии за инцидента с МиГ-29 в Черно море

Може да има и грешка на пилота, в стремежа си да порази целта

Надяваме се, че данните са съхранени и ще бъдат свалени на 100%, обеща Панайотов. Последните думи на майор Валентин Терзиев са: "Поразих целта, излизам от атаката", съобщи служебният военен министър. Според командира на база граф Игнатиево гласът му е бил спокоен и уверен, министърът не е чул записа.

Запитан защо мишената е забързала много скоростта си, Панайотов каза, че не е установено, но е възможно е да не е сработил парашут или да е обгорен парашута (на мишената - б.р.). Това са неща, за които не се говори като факти, уточни обаче Панайотов.

Мишената е спусната от 7000 метра, съгласно нормативните документи, което е спазено. На въпрос защо не е прекратено учението, когато стрелбите се пренасочват на височина между 4000 и 7000 м, той отговори, че следствието трябва да установи.

С 950 км/час е летят пилотът, не е критично ниско според колегите от ВВС, поясни Георги Панайотов. 1200 метра е доста ниска височина, пределът на учението е 2000 метра, но от неговата височина може да се измъкне и да вземе решение, но нощта е била непрогледна, без авиохоризонт и не е сигурно, че майор Валентин Терзиев е имал време да проследи къде се намира в момента земята, коментира още министър Панайотов.

Той смята, че в случая не може да се говори за пилотска грешка. Пилотът е поддържал връзка с командващите учението - ясни са имената им и не могат да бъдат съобщени, обясни министърът.

С вдовицата на майор Терзиев министърът не е общувал, посетил е родния му дом при майка му и брат му. Искаме да разберем какво е предприел в последните 13 секунди майор Валентин Терзиев, каза служебният министър.

Той е герой и аз съм го предложил за най-високата военна награда, обясни Панайотов. По отношение дали има пропуски в учението - ще уточнява разследването, каза в заключение той и ще се види кой и за какво и дали трябва да понесе вина.

Припомняме, на 9 юни 2021 г. сутринта бе съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.".

Учението "Шабла 21" включваше съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС-Шабла. В него участваха и военнослужещи от 204-та авиобаза "Полковник-летец Миленко Павлович", известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили. В самото учение "Шабла 2021" са включени и военни от САЩ.

За избягване на подобни инциденти в акваторията на Черно море Община Шабла през април публикува ограничения за придвижване в района.

Изследват открити останки в Черно море, където падна изтребител МиГ 29

Изследват открити останки в Черно море, където падна изтребител МиГ 29

ВМС координира издирването

Военната ни авиацията има проблем за поддръжката не само с изтребителите МиГ, но и с вертолетите Кугър, с новите хеликоптери, призна служебният министър.

Според Панайотов, когато са се правели договори за купуването фокусът е бил върху придобиването, а не е мислено как ще се поддържат. Има проблем с поддръжката на самолети L-39. За Кугарите е сключен договор да бъдат ремонтирани в Испания чрез НАТО, с Пилатус също има огромни проблеми с поддържката, на път да се сключи договор и там, поясни Георги Панайотов.

Летателните часове на българските пилоти не са достатъчни, призна той. МиГ-овете, с които разполага българската авиация, са технически изправни и надеждни, категоричен е той.

Последният българския контингент се върна от Афганистан, където изпълняваха мисията ISAF. Всички са живи и здрави, за 19 г. там страната няма нито една жертва, каза по тази тема министърът. В Карлово следващата седмица ще е официалното разформироване на българската част.

Съставите на завръщането на Америка са сред основните играчи в Европа, България стои прекрасно, представи международната обстановка Панайотов. Той припомни кратката среща между президента Румен Радев и американския му колега Джо Байдън в Брюксел, на срещата на върха на НАТО през юни 2021 г. Двамата са говорили за сегашното и бъдещето сътрудничество между България и САЩ, допълни Панайотов.