Военните от авиобаза "Граф Игнатиево" препоръчват да се търси съдействие от производителя на черната кутия, за да се свали информацията от падналия изтребител, съобщава БГНЕС.

Опасенията им са, че може да се създадат условия за нарушаване на информацията, тъй като черната кутия е имала деформации, а също вода и следи от петролни продукти.

В модула на паметта няма никакви касети, ленти, които могат да записват глас. Той няма радио-, звуков или светлинен маяк.

От авиобазата обясниха, че вчера са получили от ВМС защитеният корпус на регистратора на падналия изтребител. Имало е обаче нарушаване на херметичността на здравия корпус, който е бил пълен с вода. Военните посочиха, че в контейнера се е намирала информацията, модулът на паметта е защитен с различни материали против висока температура.

Скъсан кабел пречи да се свалят данните на падналия Миг-29
Обновена

Скъсан кабел пречи да се свалят данните на падналия Миг-29

Черната кутия на този МиГ-29 е произведена в Украйна

Имаше деформации и вода и следи от петролни продукти, отсъстваше електрическия съединител, имаше нарушения на целостта на модула на паметта, обясниха те.

"Трябва да сме реалисти, технологията по която е изпълнен моделът, ние не сме оторизирани да работим до такава дълбочина и нашите притеснения бяха, че можем да създадем условия за нарушаване на информацията, затова препоръчахме да се обърнем към производителя. Той е създал хардуер, процесор, който контролира записа и ние смятаме, че той единствен може да гарантира, че тази информация ще бъде свалена без загуби", съобщиха от "Граф Игнатиево".

Все още обаче не е установено кой е производителят, тъй като доставените регистратори в авиобазата са произведени в Русия.

Устройството се съхранява в подходящи условия и под юрисдикцията на разследващите. То вече е изпратено за съхранение в София.

Час продължила акцията по изваждането на черната кутия на падналия МиГ-29
Обновена

Час продължила акцията по изваждането на черната кутия на падналия МиГ-29

Кутията е била извадена с дистанционно управляем робот

Регистраторът на самолетите МиГ-29 служи за съхранение на информация от огромен брой датчици на борда на самолета. След всеки полет данните от регистратора се свалят и се обработват със специален софтуер, за да може да се прецени дали самолетът може да бъде пуснат за следващ полет.

Когато регистраторът работи, той не се отваря и експлоатира по никакъв начин в базата. Военните обясниха, че досега е имало само един такъв случай - през 2012 г, когато са загубили един самолет. Тогава състоянието на регистратора е позволило информацията да бъде извлечена.

Те бяха категорични, че не се спекулира и не се крие информация, а са предпочели да спрат до момента, в който да не компрометират информацията, която е записана вътре.

И ние искаме да разберем какво точно се е случило, увери бриг. генерал Николай Русев.

Още днес разчитат информацията от черната кутия на падналия МиГ-29
Обновена

Още днес разчитат информацията от черната кутия на падналия МиГ-29

Тя е била извадена от 70 метра дълбочина

Припомняме, вчера стана ясно, че черната кутия на падналия МиГ-29 е намерена.

До успешната развръзка се стигна, след като операцията по издирването й беше подновена днес след анализ на събраната информация за евентуалното ѝ местоположение. В операцията се включиха минен ловец "Цибър" и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма "Хидроремонт".

На 9 юни сутринта беше съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". При трагичния инцидент загина майор Валентин Терзиев.

Издирването на черната кутия на самолета продължи няколко дни. Вероятната причина за падането на изтребителя е дефектен боеприпас.