"Телефонът ми вече звънеше. Генерал Русев, командирът му, вече е бил вкъщи и е открил майка му. Те ми звъняха от вкъщи, за да ми кажат че е паднал със самолета. И ми казаха че всичко е станало през нощта, времето не беше добро. При падане в 1 часа през нощта и съобщаване сутринта в 9 часа - това са 8 часа. Не знам човек с какви физически възможности трябва да е, за да оцелее във водата дори с катапулт. Аз вече бях сигурна. Просто знаех, че Валентин Терзиев си е отлетял в облаците".

Това разказа пред "Нова телевизия" Димитрина Попова, съпругата на загиналия пилот майор Валентин Терзиев.

"Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към два - три часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 5, и видях че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил", припомня си Димитрина Попова.

Всички версии за падналия МиГ-29 остават отворени

Всички версии за падналия МиГ-29 остават отворени

Военният министър не губи надежда, че черната кутия ще бъде намерена

"Наш общ приятел ми изпрати съобщение: "Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?" Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е - не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо", спомня си жената на загиналия пилот.

"Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по ниско. Информацията отначало е изтекла от "Граф Игнатиево". В шока и ужаса. Ние имаме 200 пилоти. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам... грешка на ръководен пост, че някой виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата", категорична е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. "Излизам от атака". Последните му думи - да. Със спокоен глас и след това според ген. Русев е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага - моето обяснение е, че веднага след това си се разбил", посочва тя.

Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.

Откриха мястото на инцидента с изтребителя МиГ-29, но не и черната кутия

Откриха мястото на инцидента с изтребителя МиГ-29, но не и черната кутия

Не е нужно да търсим техника от други държави, смята шефът на ВМС

"Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка - разбрахте ли с кого е поддържал връзка - не. Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват "Полета протичаше нормално". Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение. Не е тайна. Когато всичко е било изправено и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам... за мен това си е просто ... даже не предумишлено, а умишлено убийство", категорична е жената на загиналия пилот.

Сега семейството на пилота казва, че ще търси истината докрай. Жената на майор Терзиев повдига още много въпроси - за сигурността и подготовката на пилотите. И за отговорността на институциите. По тези теми Димитрина Попова има още какво да каже.

На 9 юни 43 минути след полунощ майор Терзиев изчезва от радарите в района на Шабла.