Текат проверки в Министерството на отбраната, това не е ровене, аз държа на закона, това е проверка на законосъобразността на действия, които са извършвани и продължават да се извършват. Част от тях са докладвани на прокуратурата. Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на отбраната Георги Панайотов по повод коментарите на бившия министър Красимир Каракачанов за "приятно ровене".

"Имало е проверка в Дирекция "Инфраструктура на отбраната", назначена от Каракачанов, нейните резултати са смущаващи, той е бил запознат, защо не е информирал - не знае. Смущаващото в тях е липсата на пазарни проучвания. При възлагане на обществена поръчка законът допуска да не се провежда търг, но трябва да се проведе пазарно проучване, което трябва да включва разговори, такива обаче не са водени с изпълнители. Има случаи, когато в рамките на работен ден се обявява поръчката, посочва се изпълнителят, разглежда се и се сключва договорът - за 8 часа, обясни министърът. На въпрос кои са фирмите, той отказа да ги назове, но имената се повтарят, и то очевидно повторение, обясни Панайотов. Проверките продължават от 40 до 60 дни.

По  темата за модернизацията на база "Граф Игнатиево" той заяви, че няма фирми, които са в списъка на САЩ, тече проверка на асоциирани лица с тези, на които са наложени санкции, но засега няма такива фирми.

Каракачанов препоръча да се слушат военните, а не влъхвите в МО

Каракачанов препоръча да се слушат военните, а не влъхвите в МО

Чалгата е втора политическа сила. Чалгата или българският фолклор са по-важни

А защо два военни кораба са закупени без боеприпаси - обяснено е, че това е нормална процедура кораби да се купуват без боеприпаси, логично е, но трябва да се информира обществото, че когато е правена сделката, не е правен проект за боеприпасите. Тепърва ще се купуват боеприпаси за 300-500 млн.лв., но за това трябва процедура, която да се стартира в НС. Панайотов обяви, че преди години са закупени хеликоптери "Кугър" без въоръжение, тези два кораба не могат да стоят без въоръжение, категоричен е той.

Спряна е поръчката за закупуване на две луксозни лимузини за МО, включваше три подточки - първата за марка Ауди А8, спряна е поради отпаднала необходимост. МО няма нужда от луксозни лимузини, смята той.

Оценка на предшественика си не дава, но трябва обществеността да е запозната, обясни още Георги Панайотов.

Министърът на отбраната поиска проверка на „Военна полиция“

Министърът на отбраната поиска проверка на „Военна полиция“

Поводът е нахлуването на американски военни в Чешнегирово

Той коментира случая в Чешнегирово - Министерството на отбраната не е закъсняло, тъй като в петък чрез медиите са научили за инцидента там, в събота са поднесени извинения, а проверката установила, че двама офицери от "Военна полиция" са нарушили заповедта и не са докладвали. Текат вътрешни проверки, Министерството на отбраната е готово да поеме материалните щети.

Като зам.-ръководител на посолството в САЩ той коментира скандала със санкциите на САЩ. "Те водят борба срещу корупцията, това е техен закон, който спазват. Защо САЩ, държава на 10 000 км. от България, разполага с достатъчна информация, за да включат в забранителния списък, а България не разполага - не знам, но е учудващо", заключи министърът на отбраната.