Явно е, че се е получил срив в информацията при инцидента с нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от Нова телевизия.

Той изтъкна, че мащабът на учението се увеличава, като в района на Чешнегирово то не се провежда за първи път.

По негови думи през тази година са участвали над 1000 парашутисти и не е бил допуснат инцидент, нямало е контузени, нито нещастни случаи. Повече от 1500 военнослужещи са минали през този регион и са били предислоцирани на друго място, без да се предизвиква смут.

И президентът Радев е възмутен от недоразумението с американските военни

И президентът Радев е възмутен от недоразумението с американските военни

Очаква се проверка по случая

Ефтимов посочи и че първоначалните впечатления от днешните демонстрации на полигона Ново село са много добри. Той подчерта, че през последните две години в армията се изпълняват учения, които не са били правени от две десетилетия. Според него българската армия показва, че достойно изпълнява своя дълг.

От своя страна зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов заяви, че от министерството не биха спрели нито един от проектите за модернизация на армията. Не сме тук, за да спрем, а за да дадем летящ старт на следващото правителство, увери той.

Днес бяха демонстрирани способности за провеждане на настъпателни бойни действия от Трети механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада с военни формирования на Сухопътните сили на САЩ и Грузия. Беше направен и статичен показ с образци оръжия и оръжейни системи.

Министърът на отбраната за инцидента с USA войниците: Очевидно недоразумение
Обновена

Министърът на отбраната за инцидента с USA войниците: Очевидно недоразумение

Очевидно щети също няма

Припомняме, в петък беше съобщено, че американски войници са "атакували" цех в Пловдивско. Събитието е от 11 май. Случката бе пазена в тайна първоначално, а за нея се разбра от разкази на местни.

Министерството на отбраната започна разследване по случая, а силовият министър Георги Панайотов определи случилото се като "очевидно недоразумение".

По-рано днес пък президентът Румен Радев заяви, че е абсолютно недопустимо животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования.