Министърът на отбраната Георги Панайотов е поискал проверка в служба "Военна полиция", тъй като е установено, че двама офицери от Регионална служба "Военна полиция" - Пловдив не са докладвали за случая в Чешнегирово.

Предстоят и проверки на Прокуратурата и на Инспектората на МО, които трябва да установят защо не е предоставена информация за случилото се и отговорните служители да понесат сериозни наказания.

"Това една неприятна грешка, при която няма грубости, заплахи или физически контакт. За щастие случаят е приключил, без да има наранени, без да има пострадали, но хората са били стресирани. "Неприятно е, съюзническата страна пое ангажимент да не допуска подобни инциденти, ние също сме научили своя урок", каза още Георги Панайотов.

Министър Панайотов уточни и че инцидентът е станал на 11 май, а той встъпва в длъжност на 12 май.

Министърът на отбраната за инцидента с USA войниците: Очевидно недоразумение
Обновена

Министърът на отбраната за инцидента с USA войниците: Очевидно недоразумение

Очевидно щети също няма

Припомняме, на 28 май бе съобщено, че американски войници са "атакували" цех в Пловдивско. Събитието е от 11 май. Случката бе пазена в тайна първоначално, а за нея се разбра от разкази именно на местни. На 29 май от МО започнаха разследване по случая.

Министър Панайотов съобщи, че в скоро време ще бъдат предложени на Министерския съвет да одобри кандидатури за директори на служба "Военна разузнаване" и служба "Военна полиция". И двете служби според него твърде дълго стоят без титуляр.

Министър Панайотов предостави информация по извършени проверки в структури на Министерството на отбраната.

По договори с медии, които Министерството на отбраната е сключило, в периода януари-март 2021 г. за излъчването на рекламни клипове за кампанията "Бъди войник" в две национални телевизии са изразходвани 240 хил. лв. с ДДС. Също така е сключен договор с фолклорна телевизия за изготвяне на предавания с военна тематика на стойност 36 хил. лв. с ДДС, при условие, че Министерството на отбраната разполага с Военен телевизионен канал на бюджетна издръжка, като за целта дори е бил предоставен достъп до неговия видеоархив. "Възложена е и поддръжка на Фейсбук платформа на стойност 36 хил. лв., при положение, че тази дейност е извършвана от щатни служители на пресцентъра на Министерството, за което не е имало допълнително заплащане", каза в заключение министър Панайотов.

Към момента е приключила проверката на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" за 2018 г. и 2019 г. Очаква се в следващите дни да излязат и резултатите за 2020 г.

Като притеснителен той посочи фактът, че в над 90% от случаите обществените поръчки са осъществявани чрез директно възлагане, без провеждане на пазарно проучване и консултации с евентуални изпълнители. "Другият констатиран проблем е със 100% авансово предплащане, което означава, че Министерството на отбраната е кредитирало частни фирми с бюджетни средства".

Като пример беше даден случай от 2018 г. Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" е сключила договори на стойност 35 784 752 лв., от които 32 890 394 лв. са били мотивирани като директно възлагане, а през 2019 г. стойността на възложените обществени поръчки е 39 148 840 лв., от които 36 375 684 лв. са осъществени по същия начин. "Това означава, че за 2018 г. 92% от поръчките са възложени директно, а за 2019 г. - 93%. За 2020 г. поръчките са на стойност почти 160 млн., от които 99% са дадени на директно възлагане", допълни министър Панайотов.

Като смущаващо той посочи и отсъствието на заложени срокове за стартиране и изпълнение в обществени поръчки, свързани със строителни и ремонтни дейности.

Резултатите от приключилата проверка на дейността на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" за 2018 г. и 2019 г. са изпратени както до Агенцията за държавна финансова инспекция поради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина и нарушения при прилагането на Закона за обществените поръчки, така и до прокуратурата поради съмнения за прилагане на практики, противоречащи на приложимите закони и договорни клаузи, и липсата на контрол по изпълнението на договорите.

От своя страна министърът на отбраната е разпоредил изготвяне на план за отстраняване на допуснатите пропуски и нарушения с посочени конкретни мерки и действия.

Към момента текат проверки в "ТЕРЕМ" ЕАД и в Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", като при предходна проверка в Агенцията са констатирани редица пропуски.

Министър Панайотов коментира и хода на трите модернизационни проекта. "Работата по проекта за нов многоцелеви изтребител Ф-16 върви гладко, основните дейности за приемането на новите изтребители са концентрирани във военновъздушна база Граф Игнатиево, където целево са заделени 300 млн. лева за дейности свързани с инфраструктурата", каза министър Панайотов.

За сключения договор с германската фирма "Люрсен" за придобиването на два модулни патрулни кораба - корабите са закупени, но без боеприпаси. Това означава, че предстои да се работи по проект за закупуване на боеприпаси за двата кораба. "Цената на тези боекомплекти варира между 400 млн. лв. и един милиард", коментира Георги Панайотов.

На въпроси по темата началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поясни, че Министерството на отбраната се е вместило в сумата, определена от Народното събрание. "По същество цената за придобиване на двата модулни патрулни кораба е безпрецедентна в този вид сделки - за по-малко от 500 млн. евро с ДДС ние ще придобием два много качествени военноморски съда", заяви той. Не може обаче да се планира закупуване на боеприпаси преди да е ясна конфигурацията на кораба, обясни Ефтимов.

Панайотов съобщи още, че проектът за бронираните машини на Сухопътни войски не е осъществен, тъй като офертите значително надвишават одобрените средства. "На среща с представители на едната от фирмите в отговор на мой въпрос защо се е получило така, ми бе обяснено, че дадените първоначално спецификации са променяни в около 90 позиции, което е принудило участниците в търга да сложат т.нар. буфери и това е довело до цена, неприемлива за България", обясни министър Панайотов.