Председателите на Адвокатски съвети в страната подкрепят изцяло позицията на Висшия адвокатски съвет по повод действия на служители от ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията спрямо адвокат Мария Шаркова от Адвокатска колегия Пловдив. Писма с подкрепа са получени от 20 колегии.

"Твърдо заставаме зад тезата, че адвокатите имат право да изразяват свободно становище по важни за обществото теми, както и че е недопустимо да бъдат преследвани или принуждавани да нарушат адвокатската тайна и да предоставят сведения за свои клиенти."

Становището си Висшият адвокатски съвет по повода публикува преди 4 дни и то касае проверките спрямо адвокат Шаркова от ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията и касаят позицията й на критика и загриженост за решението за създаване на нова болница с множество педиатрични звена от частен инвеститор. Именно частният инвеститор "Търговска лига" е първоизточникът на сигналите, по които прокуратурата провежда проверка.

Депутатите не се заинтересуваха защо ДАНС разпитва граждански активисти

Депутатите не се заинтересуваха защо ДАНС разпитва граждански активисти

А и от съдбата на Националната детска болница

Адвокат Мария Шаркова е член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, в който адвокатът участва безвъзмездно и защитава обществения интерес, като позициите й са изказани именно в това й качество. Първо стана ясно, че проверка на членове на Обществения съвет се извършва от ДАНС, а директорът й Пламен Тончев по време на изслушването си в НС заяви, че тя е по поръчка на прокуратурата. В последствие самата Мария Шаркова заяви, че е извикана и от Комисията за противодействие на корупцията по сигнал за "конфликт на интереси". Там се работи също по сигнал и се иска от КПК да установи дали сред клиентите на адвоката няма и лечебни заведения с педиатрични звена и дали чрез публичните си позиции и участието си в Обществения съвет тя не защитават техни интереси. Проверката се извършва, въпреки че нито адвокатите, нито членовете на консултативни съвети по смисъла на чл. 45, ал. 1 от Закона за администрацията, са лица, заемащи публични длъжности по смисъла на чл. 6, ал. 1 от ЗПК.

Висшият адвокатски съвет посочва и че адвокатите осъществяват конституционно гарантирано право на защита, те служат на интересите на правосъдието и изпълняват задълженията си към обществото, включително по опазване на законността и на правата на човека..., евентуално противопоставени на силата на държавната власт и/или на интересите на отделни части от обществото.

"Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад колегите адвокати и заявява, че ще отстоява правото им на изразяване на становища по важни за обществото теми, включително такива, свързани със здравеопазване, правосъдие и други важни сфери от обществения живот. Адвокатите не само съветват и защитават." В този смисъл е недопустимо адвокати да бъдат преследвани, а още по-малко и "поставяни в ситуация да нарушават адвокатската тайна, гарантирана от Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката и да предоставят данни за свои клиенти", пише в позицията на ВАдС.

ДАНС се занимава с Обществения съвет към Националната детска болница?

ДАНС се занимава с Обществения съвет към Националната детска болница?

Защото интересите на частния субект се оказали въпрос на национална сигурност...

Висшият адвокатски съвет подчертава и че намира за особено тревожни случаите, при които адвокати са обект на проверка и са извиквани да предоставят "сведения" без яснота за тяхното процесуално качество в рамките на тези производства и без да им бъде предоставена ясна и конкретна информация за правното основание на извършваните проверки, в това число във връзка с какви предполагаеми деяния са инициирани тези производства.

Висшият адвокатски съвет обръща внимание на всички държавни органи, че адвокатите се ползват с институционална независимост и свобода не само при извършването на конкретната си дейност като адвокати, но и при изразяване на позиции и становища в качеството на експерти в дадена област, включително и като участници в дейността на обществени органи и организации.

Припомняме, служебният кабинет първо издаде разрешение за изграждане на частна болница "Мама и аз", но после го оттегли заради мащабната негативна реакция. В последствие инвеститорът ("Търговска лига") се отказа от първоначално избраното име и педиатричната насоченост на лечебното заведение и процедурата по издаване на разрешение за изграждане на частната болница бе рестартирана. Паралелно с това властта, а и всички политически партии декларират, че работят и е техен приоритет изграждането на държавната Национална детска болница. 

Защо не обичат обществените съвети

Защо не обичат обществените съвети

Сега всички очакваме резултатите от проверката на ДАНС, която вместо да бъде използвана като плашило, ще трябва безпристрастно да си свърши работата