В последните няколко седмици Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и членовете на консултативния орган към Министерството на здравеопазването (МЗ) са подложени на натиск чрез използване на различни органи и институции. Това се казва в позиция на Обществения съвет, адресирана до президента Румен Радев, здравния министър, Министерския съвет (МС), депутати от 49-то Народно събрание (НС) и медиите. Позицията е публикувана в профила на адвокат по медицинско право Мария Шаркова от консултативния орган. В нея се алармира и за публично отправяне на квалификации и обвинения, далеч "извън рамките на добрия тон и здравия разум".

От Обществения съвет посочват, че основната му роля винаги е била насочена към осигуряване на максимална прозрачност за обществото в процеса по изграждане на Национална детска болница и конструктивна комуникация с ресорния министъра и Здравната инвестиционна компания за детска болница, така че проектът да бъде реализиран в оптимален период от време, при спазване на европейски стандарти за качество. Заявяват също, че работата на всеки член на консултативния орган е доброволна и безвъзмездна и тя се ръководи само от правилата за дейността на Обществения съвет. Изтъкват и че всяко тяхно заседание се протоколира, а протоколите и отчетите са публични.

"Всеки един от нас в рамките на своята професионална история и опит е отстоявал каузата за детското здравеопазване като основен приоритет на държавата", пишат от Обществения съвет. Затова не искат да принизяваме дискусията за развитието до лични нападки, обвинения и противопоставяне между частни и публични интереси.

В позицията се казва още, че още преди създаването на консултативния орган, като граждани и професионалисти в различни сфери, членовете му са критикували политиките в областта на детското здравеопазване. Като членове на Обществения съвет пък те поставяли пред всички институции с правомощия в сферата на здравеопазването въпроси за съвместимостта на различни проекти за изграждане на лечебни заведения за болнична помощ с проекта за Национална детска болница. "Това е съвсем логично, защото в една детска болница или в многопрофилна болница с детски структури следва да се гарантира качествено лечение на всякакви случаи, включително тези, които са тежки, трудоемки и изискват голям ресурс", се изтъква в позицията във връзка с проекта за изграждане на частна болница с детско отделение "Мама и аз", за който служебният кабинет даде разрешение, но после го оттегли заради мащабната негативна реакция, а инвеститорът ("Търговска лига") се отказа от първоначално избраното име и педиатричната насоченост на лечебното заведение. Впоследствие процедурата по издаване на разрешение за изграждане на частната болница бе рестартирана, а от Обществения съвет обявиха, че срещу тях са подадени сигнали в ДАНС от инвеститора заради позициите им срещу неговия проект.

От консултативния орган изтъкват още в позицията си, че всички грижи за децата трябва да са безплатни и да не зависят от финансовите възможности на родителите им. Добавят също, че Националната детска болница следва да осигури комплексна медицинска и психологическа грижа за децата. Според обществения съвет държавата основен приоритет за държавата трябва да бъде кадровото, материалното и финансово обезпечаване на тези дейности.

Що се отнася до взетите решения на Министерски съвет и твърденията, че са взети под натиск след изказвания на членове на Обществения съвет, бихме искали да изясним следното: Обществения съвет и неговите членове са изразявали притеснения относно политиката на държавата по отношение на детското здравеопазване, а не притеснения от един или друг частен субект и неговите инвестиции. Бихме се радвали действително да имаме това влияние върху общественото мнение, което "Търговска лига" ни придава в публичните си изявления, но всъщност фактите показват съвсем друго" се посочва още в позицията.

От Обществения съвет изтъкват, че възражения срещу решението на МС за одобряване на инвестиционния проект са отправили редица организации от неправителствения сектор, президентът и политици, включително партийни лидери. От консултативния орган добавят, че предвид това въпросът по какви причини правителството е оттеглило даденото разрешение не трябва да се отправя към тях.

"Въпреки нашето притеснение от използваната лексика спрямо нас и подходите, чрез които се прави опит да се заглуши дейността на Обществения съвет, декларираме, че ще продължим дейността си съобразно установените правила и в полза на обществения интерес", се подчертава в заключение в позицията.

Държавата още се лута по кадровия проблем на бъдещата Детска болница

Държавата още се лута по кадровия проблем на бъдещата Детска болница

Иначе планът на държавата за строежа е съкратен с 9 месеца

След като стана ясно, че членове на Обществения съвет към МЗ за изграждане на Националната детска болница са извикани от ДАНС във връзка с жалба на "Търговска лига" за спирането на проекта за болницата "Мама и аз", се разгаря конфликт между Обществения съвет и бизнеса, не без опит за кампания срещу гражданската инициатива. Конфликтът обаче продължава след като от Българската педиатрична асоциация излязоха с позиция в защита на Обществения съвет, а и на медиите, които отразяват дейността му. Според Българската педиатрична асоциация писмото представлява груба нападка към Обществения съвет и в него се използват недопустими квалификации и епитети.

"Общественият съвет включва изявени представители на педиатричната общност, юристи, журналисти и общественици в България, които от години работят за изграждането на детска болница от най-високо ниво. Ролята на този съвет е да защитава интересите на обществото, като контролира всяка стъпка на държавните институции."

Според Българската педиатрична асоциация е и недопустимо лекари с претенции за "високообразовани, професионалисти, преподаватели и визионери" да се подписват под такова писание, което е грубо нарушение на принципите на лекарската етика. Дори принудата от работодател не може да ги оправдае!

От Българската педиатрична асоциация (БПА) заявяват и че ще се обърнат към Централната етична комисия на Българския лекарски съюз, която да вземе отношение по повод "писмото до медиите", което руши авторитета на всички лекари в България.

От Асоциацията призовават своите колеги, работещи в структурите на Търговска лига - Български лекарствен център АД, към колегиално отношение и въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия.

Също така от Национална мрежа за децата и над 70 организации членове на Мрежата изразиха остра позиция по повод натиска, който се оказва в последните седмици срещу членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

"Като граждани, представители на граждански организации, медицински специалисти и юристи считаме за недопустим факта, че членове на Обществения съвет са привиквани за обяснения в ДАНС по жалбите, подадени от "Търговска лига - Глобален аптечен център АД" във връзка с отмененото решение за изграждане на болницата "Мама и аз".

Общественият съвет е консултативен орган, създаден по реда на Закона за администрацията. Отвъд институционалната си същност, това е орган, който работи безвъзмездно и изпълнява функции в обществен интерес." От НМД задават и въпроса защо атаките на инвеститора се изчерпват с експертите и представителите на гражданския сектор, но не и спрямо държавни и политически лидери, в това число парламентарната група на ПП-ДБ, лидерът на ДПС Делян Пеевски, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова и други. Изказва се и предположение, че така, чрез ДАНС, държавата съдейства на мощна икономическа структура. "Сплашването на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница със службите е недопустимо." Остава отворен и въпросът как частният интерес на една компания, попада в полето на националната сигурност и как не друг, а именно представителите на експертните и гражданските среди са застрашили тази сигурност, изказвайки на глас мнението си, пишат още от Национална мрежа на децата. Те предупреждават и за SLAPP дело. В този контекст настояваме за публичен отговор на въпроса с какъв мотив интересите на Търговска лига са определени като част от националната сигурност.