Държавата не знае съвсем какво да прави с кадровото обезпечаване на дълго чаканата Национална детска болница. Поне така излиза от съвсем не категоричните изказвания на представители на служебната власт. Иначе в Министерски съвет днес бе докладвано, че пари ще има, плановете са уточнени и съкратени и държавата знае какво ще се прави по график - по всички останали въпроси.

Осигурени са от държавния бюджет 100 милиона лева за изграждането на детската болница. Това обяви на брифинг финансовият министър Людмила Петкова след заседанието на МС.

Днес е одобрен графикът за изграждането на Националната детска болница. През септември трябва да започне проектирането, а след това и строежът. Парите за изграждането на болницата ще бъдат предвидени в бюджета за 2025 година и ще бъдат заложени в средносрочната прогноза, подчерта финансовия служебен министър.

Здравният министър Галя Кондова на свой ред увери, че се цели по-бързо изграждане на детската болница. Чака се консултантския доклад за функционалните данни и за нуждите от оборудване и кадри. След това ще започне възлагането на обществените поръчки. Въпреки изоставането до момента планът на правителството съкращава сроковете с 9 месеца. Ще положим необходимите усилия, изтъкна министър Кондова.

Вече има контрол на изпълнението на дейностите и се докладва на седмична база. А спирането на дейностите по демонтаж било по технологични причини.

На въпроса на News.bg какви мерки се предприемат за кадровото обезпечаване на детската болница здравният министър не даде еднозначен отговор: "Всички тези мерки са част от един план, който работим и е изработен в една част от Обществения съвет. Тези мерки ще бъдат свързани и с факта, че структурата на многопрофилната болница ще бъде определена, след като получим доклада от ЕИБ и тогава ще имаме пълна яснота за необходимостта от кадри, оборудване и обезпеченост." Работи се по проекта за специализации, промени в сроковете за обучение на медицински сестри и редица други мерки. В момента на територията на София има 13 лечебни заведения, които изпълняват различни функции по отношение на осигуряване на педиатричната помощ, каза министър Кондова. Чака се как ще се структурира детската болница - дали тези 13 звена ще се прехвърлят в нея.

Стана ясно все пак, че ЕИБ веднъж ни е казала, че у нас липсват педиатрични медицински сестри. Влатко Глигоров, шеф на Здравната инвестиционна компания, посочи, че се работи за съкращаване на сроковете за строежа на болницата. Идеята не е да се закриват педиатрични отделения в болници, а да се трансформират, според него. Водят се разговори с учебните заведения, за да има повече педиатри.

А проблемът с медицинските сестри не е от вчера, както се изрази той. За да има медицински сестри, срокът на обучение ще е съкратен, а четвъртата година от обучението за сестри ще е практика.

Ускоряват разчистването на терена за Националната детска болница

Ускоряват разчистването на терена за Националната детска болница

Премиерът иска тежката работа да приключи през летните месеци